Ψώρα (ψώρα, ψώρα, σαρκοπτική ψώρα) σε χοίρους: θεραπεία, συμπτώματα, φωτογραφίες

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους αγρότες που εκτρέφουν χοίρους και χοιρίδια να παρατηρούν ότι περίεργα σκοτεινά, σχεδόν μαύρα ψώρα εμφανίζονται στο δέρμα των ζώων, τα οποία τείνουν να αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Τι σημαίνει μια τέτοια μαύρη κρούστα στο πίσω μέρος ενός χοιριδίου και πώς να τη θεραπεύσετε, μπορείτε να μάθετε λεπτομερώς από το άρθρο.

Γιατί οι χοίροι και τα χοιρίδια φαγούρα

Εάν ο κτηνοτρόφος αντιμετωπίζει μια κατάσταση όπου τα χοιρίδια ξύνονται συνεχώς, τότε πιθανότατα, αυτός ή αυτή θα καταλήξει γρήγορα στο συμπέρασμα σχετικά με την έναρξη της νόσου και θα προσπαθήσει να θεραπεύσει την ασθένεια στο σπίτι. Η αποτελεσματικότητα στη θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας δεν είναι ποτέ περιττή, αλλά πρώτα αξίζει να καθοριστεί τι ακριβώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο έντονος κνησμός στα ζώα μπορεί να έχει πολλές αιτίες, αλλά είναι πολύ πιθανό να μολυνθεί με δερματική πάθηση.

Δερματικές παθήσεις χοιριδίων και χοίρων

Οι χοίροι είναι επιρρεπείς σε ένα ευρύ φάσμα δερματικών παθήσεων. Μερικά από αυτά επηρεάζουν κυρίως νεαρά άτομα, άλλες ασθένειες επηρεάζουν εξίσου τα χοιρίδια και τα ενήλικα ζώα. Μεταξύ των πιο κοινών ασθενειών, αξίζει να σημειωθεί:

 • ψώρα;
 • δερματίτιδα
 • φουρουλίωση;
 • λειχήν;
 • ερυσίπελας;
 • φυσαλιδώδης νόσος.

Οι περισσότερες δερματικές παθήσεις έχουν παρόμοια συμπτώματα, γι 'αυτό ακόμη και έμπειροι κτηνοτρόφοι συχνά κάνουν λάθος στη διάγνωση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι μόνο ένας κτηνίατρος μπορεί να αναγνωρίσει με ακρίβεια την ασθένεια μετά από κατάλληλη έρευνα.

Ψώρα στα χοιρίδια και τους χοίρους

Η ψώρα, επίσης γνωστή ως ψώρα ή σαρκοπτική ψώρα, είναι μια ασθένεια που προκαλεί έναν συγκεκριμένο τύπο ακάρεων που ζει κάτω από το δέρμα των χοίρων και των χοιριδίων, όπως φαίνεται. Αυτά τα παράσιτα μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του ζώου, αλλά συχνότερα επηρεάζουν τις περιοχές γύρω από τα μάτια, τη μύτη ή τα αυτιά, όπου το δέρμα είναι λεπτότερο και πιο ευαίσθητο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψώρα:

 • ψώρα, στα οποία τα ακάρεα επηρεάζουν μόνο τα αυτιά των χοιριδίων.
 • ολική ψώρα, όταν τα παράσιτα εξαπλώνονται σε όλο το σώμα του ζώου.

Συμπτώματα, διάγνωση

Τα πρώτα σημάδια της ψώρα στα χοιρίδια μπορούν να αναγνωριστούν ακόμη και πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα: τα ζώα αντιμετωπίζουν έντονο κνησμό και φαγούρα έντονα, μερικές φορές σχίσιμο του δέρματος στο αίμα, όπως στη φωτογραφία. Στον τόπο με την πιο εκτεταμένη ζημιά κατά της ψώρα, η επιδερμίδα αρχίζει να ξεφλουδίζει και να μεγαλώνει με ψώρα.

Άλλα συμπτώματα ψώρα στα χοιρίδια περιλαμβάνουν:

 • την εμφάνιση υπόλευκων φλοιών στις πληγείσες περιοχές, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία.
 • ερυθρότητα στο ρύγχος και κοντά στα αυτιά.
 • την παρουσία ζευγαρωμένων σημείων στο δέρμα των χοιριδίων, παρόμοια με τα τσιμπήματα εντόμων ·
 • άγχος και επιθετική συμπεριφορά των ζώων λόγω κνησμού.

Εάν η ψώρα αφεθεί χωρίς θεραπεία σε αυτό το στάδιο, τα ακάρεα θα εξαπλωθούν σε όλο το σώμα, επηρεάζοντας τις πλευρές, τα άκρα και την πλάτη. Το δέρμα θα γίνει πιο παχύ και τραχύ, και οι κρούστες θα πάρουν ένα σκούρο καφέ, σχεδόν μαύρο χρώμα. Σοβαρές περιπτώσεις ψώρα προκαλούν αναιμία και σοβαρή αδυναμία στα χοιρίδια.

Σε αυτό το σημείο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαγνώσετε τη ψώρα το συντομότερο δυνατό. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του ζώου.

Η διάγνωση γίνεται από εξειδικευμένο κτηνίατρο με βάση χαρακτηριστικά κλινικά συμπτώματα και εργαστηριακά ευρήματα. Για τη διενέργεια αναλύσεων για την ανίχνευση της ψώρα, απαιτούνται θραύσματα δέρματος από τα αυτιά των χοιριδίων, επιπλέον, πρέπει να λαμβάνονται δείγματα από τουλάχιστον το 10% των ζώων. Εάν δεν μπορούσαν να βρεθούν οι αιτιολογικοί παράγοντες της ψώρα, η εξέταση πρέπει να επαναληφθεί μετά από 3 έως 4 εβδομάδες.

Σπουδαίος! Η ψώρα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για χοιρίδια ηλικίας κάτω του 1 έτους. Εάν τα ζώα αφεθούν χωρίς θεραπεία, πεθαίνουν από εξάντληση και οξεία δηλητηρίαση από ουσίες που εκκρίνονται από τα ακάρεα φαγούρας.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη ψώρα στα χοιρίδια και τους χοίρους

Η ψώρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους: τόσο παραδοσιακά όσο και λαϊκά. Η ιατρική θεραπεία για τη ψώρα περιλαμβάνει τη χρήση μιας ποικιλίας αλοιφών, αερολυμάτων και ενέσεων κροτώνων. Το τελευταίο θεωρείται το πιο αποτελεσματικό.

Κατά της ψώρα, φάρμακα όπως η δοραμεκτίνη και η ιβερμεκτίνη, τα οποία εγχέονται κάτω από το δέρμα του ζώου με ρυθμό 0,3 ml ανά 1 κιλό σωματικού βάρους του χοίρου, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα καλά.

Σπουδαίος! Μόνο τα τσιμπούρια ενηλίκων είναι ευάλωτα σε ενέσεις, επομένως, η θεραπεία για ψώρα πρέπει να πραγματοποιείται 2-3 φορές με διάστημα 2 εβδομάδων.

Τα ναρκωτικά για εξωτερική χρήση δεν έχουν δείξει λιγότερη αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της ψώρα, όπως:

 • Fosmet;
 • Αμιτράζ;
 • Κρεολίνη;
 • Εκτοσινόλη.

Βάσει αυτών, προετοιμάζεται ένα διάλυμα, αναφερόμενο στις οδηγίες, μετά την οποία η ψώρα υποβάλλεται σε επεξεργασία σε χοιρίδια 2 φορές με ένα διάστημα 10 ημερών.

Συχνά, οι κτηνοτρόφοι ασκούν τη θεραπεία της ψώρα σε χοίρους και χοιρίδια με λαϊκές θεραπείες. Το πιο δημοφιλές από αυτά είναι μια σύνθεση βασισμένη σε ξινή κρέμα με πυρίτιδα:

 1. Η ξινή κρέμα και η πυρίτιδα αναμιγνύονται σε αναλογία 3: 1.
 2. Το προκύπτον μείγμα αφήνεται να εγχυθεί για 3 ώρες.
 3. Η τελική σύνθεση αντιμετωπίζει τις πληγείσες περιοχές.

Εκτός από αυτήν τη μέθοδο, η θεραπεία της ψώρα στα χοιρίδια πραγματοποιείται με τη βοήθεια άλλων λαϊκών θεραπειών, για παράδειγμα:

 • αλοιφή από το άγριο δεντρολίβανο και τις ρίζες του hellebore.
 • ένα μείγμα σαπουνιού πλυντηρίου, κρεμμυδιών και σκόρδου.

Αποδεδειγμένα οφέλη στη θεραπεία της ψώρα και του βάμματος σκόρδου:

 1. Συνδυάστε 100 g κιμά σκόρδου με 0,5 λίτρα μουστάρδας και βράστε.
 2. Στη συνέχεια, η φωτιά απομακρύνεται και η σύνθεση εξασθενεί για άλλα 20 λεπτά.
 3. Στη συνέχεια, το μείγμα ψύχεται, διηθείται, το σκόρδο συμπιέζεται.
 4. Το τελικό προϊόν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του δέρματος των χοίρων.
Σπουδαίος! Πριν από τη θεραπεία της ψώρα, πρέπει να πλένετε προσεκτικά το άρρωστο ζώο με σαπούνι πλυντηρίου και να αφαιρέσετε την ψώρα.

Δερματίτιδα

Σε αντίθεση με τη ψώρα, η δερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική. Εμφανίζεται όταν ένας χοίρος ή ένα χοιρίδιο τραυματίζει κατά λάθος το δέρμα και μια λοίμωξη εισέρχεται στην πληγή. Προκαλεί επίσης τη φλεγμονώδη διαδικασία. Οι χοίροι οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να πάρουν δερματίτιδα.

Τα συμπτώματα αυτής της νόσου ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία, τη σοβαρότητα του τραυματισμού και την ανοσία του χοιριδίου. Κατά κανόνα, η πληγείσα περιοχή χάνει τα μαλλιά και γίνεται κόκκινη και η πληγή καλύπτεται με κηλίδες, κάτω από τις οποίες ενεργοποιούνται οι διαδικασίες αναγέννησης ιστών. Το άγγιγμα της πληγείσας περιοχής δίνει στο χοιρίδιο δυσάρεστες αισθήσεις.

Εάν το σώμα του ζώου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη, η πληγή γίνεται έλκος, απελευθερώνεται πύον από αυτό και μπορεί να εμφανιστεί νέκρωση σε προχωρημένες περιπτώσεις.

Οι ήπιες μορφές της νόσου αντιμετωπίζονται με αλοιφές και αντισηπτικές λοσιόν, οι οποίες απολυμαίνουν πληγές και ανακουφίζουν τη φλεγμονή. Εάν η νέκρωση ξεκινά σε χοίρο ή χοιρίδιο, ο προσβεβλημένος ιστός αφαιρείται χειρουργικά.

Furunculosis

Η εμφάνιση μεμονωμένων ελκών στο σώμα των χοιριδίων μπορεί να προκληθεί από διάφορα σταφυλοκοκκικά βακτήρια. Σε περίπτωση τραυματισμού ή άλλης βλάβης, εισέρχονται στο θύλακα των τριχών και συμβάλλουν στη φλεγμονή του, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό βρασμού. Η φουρουλκίαση εμφανίζεται επίσης λόγω έλλειψης βιταμινών στη διατροφή του ζώου ή λόγω κακής υγιεινής.

Συχνά, η ασθένεια αντιμετωπίζεται με τρίψιμο του προσβεβλημένου δέρματος με ιώδιο, λαμπρό πράσινο ή σαλικυλικό αλκοόλ.Για την ανακούφιση της φλεγμονής στη θεραπεία, χρησιμοποιούνται λοσιόν με αλοιφή ιχθυόλης ή παραφίνη.

Εάν το βράσιμο είναι πολύ μεγάλο και προκαλεί σοβαρό πόνο στον χοίρο, μπορεί να απαιτείται κτηνιατρική παρέμβαση εκτός από την κανονική θεραπεία. Θα δώσει στο ζώο μια ένεση νοβοκαΐνης, θα καθαρίσει το νεόπλασμα από το πύον και θα απολυμάνει την πληγή. Συνήθως στον χοίρο χορηγείται μια σειρά αντιβιοτικών.

Σπουδαίος! Αυτή η ασθένεια συνοδεύεται συχνά από απώλεια όρεξης, πυρετό και γενική αδυναμία του ζώου. Αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά και μπορεί να υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή ασθένεια στα χοιρίδια.

Λειχήν

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο φαγούρα χοιρίδια μπορεί να είναι δακτύλιος. Αυτή η δερματική νόσος εμφανίζεται ως αποτέλεσμα μόλυνσης χοίρων και χοιριδίων με μυκητιασική λοίμωξη μέσω μολυσμένων οικιακών ειδών ή ως αποτέλεσμα επαφής με άλλα ζώα. Κατά κανόνα, τα χοιρίδια είναι πιο ευαίσθητα στην ασθένεια έως και 6 - 8 μήνες. Η ανοσία τους σε αυτήν την ηλικία δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή, και ως εκ τούτου, είναι πολύ πιο ευαίσθητες στις επιδράσεις των παθογόνων.

Τα χοιρίδια που έχουν μολυνθεί με ringworm εμφανίζουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Στην επιφάνεια του σώματος εμφανίζονται οβάλ ή σχήματα διαμαντιών.
 • το δέρμα στις εστίες του ερεθισμού πυκνώνει και ξεφλουδίζει.
 • Τα ζώα παρουσιάζουν σοβαρό κνησμό και ξύστε την πληγείσα περιοχή έως ότου σχηματιστούν κρούσεις.

Οι χοίροι πρέπει να αντιμετωπίζονται για αυτήν την ασθένεια διασφαλίζοντας ότι τα μολυσμένα άτομα είναι απομονωμένα από υγιή. Για προληπτικούς σκοπούς, οι τελευταίοι πρέπει να εμβολιάζουν χοιρίδια κατά της λειχήνας.

Ως θεραπεία, συνιστάται η θεραπεία του δέρματος των άρρωστων ζώων με αντιμυκητιασικές αλοιφές ή διαλύματα. Διάφορα εναιωρήματα, τα οποία προορίζονται για εσωτερική χρήση, είναι πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία της νόσου. Μεταξύ αυτών αξίζει να αναφερθεί:

 • Griseofulvin;
 • Κετοκοναζόλη;
 • Ιτρακοναζόλη.
Σπουδαίος! Προκειμένου να εξαλειφθούν τελικά οι εστίες μόλυνσης, το δωμάτιο όπου βρίσκονταν οι μολυσμένοι χοίροι πρέπει να απολυμανθεί πλήρως.

Ερυσίπελας

Ο αποχρωματισμός του δέρματος και η εμφάνιση κρούστας στην πλάτη στα χοιρίδια μπορεί να είναι σημάδια ερυσίπελας. Η Ερυσίπελα είναι μια επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια τόσο για τους χοίρους όσο και για τους ανθρώπους. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου αρχίζουν να εμφανίζονται μετά από 7 έως 8 ημέρες. Τα σημάδια οξείας φλεγμονής περιλαμβάνουν:

 • απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του ζώου έως και 42 ° C ·
 • απώλεια όρεξης
 • μούδιασμα των άκρων του χοίρου, λόγω του οποίου αρνείται να κινηθεί.
 • διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα.
 • ερυθρότητα ή μπλε αποχρωματισμός του δέρματος στην κοιλιά και το λαιμό.

Αυτή η μορφή της νόσου θεωρείται η πιο επικίνδυνη για τα ζώα, καθώς αναπτύσσεται γρήγορα και, ελλείψει έγκαιρης θεραπείας, μπορεί να προκαλέσει το θάνατο των χοίρων.

Μια χρόνια μορφή της νόσου δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη για τα χοιρίδια. Συνοδεύεται από εκτεταμένη νέκρωση ιστών και με την πάροδο του χρόνου επηρεάζει τις αρθρώσεις και τον καρδιακό μυ. Η χρόνια ερυσίπελα αναπτύσσεται εάν η θεραπεία του ζώου αγνοείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η υποξεία μορφή της νόσου προχωρά μερικές φορές πιο αργή και μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Έχει έντονα συμπτώματα. Έτσι, χαρακτηρίζεται από:

 • κνησμός
 • ένα ειδικό εξάνθημα που σχηματίζει πορφυρά μοτίβα στο δέρμα, που μοιάζουν με κηλίδες στο δέρμα μιας λεοπάρδαλης.

Με τη σωστή θεραπεία της υποξείας ποικιλίας της νόσου, τα χοιρίδια επιστρέφουν στον συνηθισμένο τρόπο ζωής τους μετά από 10 - 14 ημέρες.

Η ερυσίπελα σε χοίρους πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μέρος σύνθετης θεραπείας, καθώς η μόλυνση επηρεάζει όλα τα συστήματα του σώματος του χοίρου. Για να το κάνετε αυτό, εφαρμόστε:

 • αντιβιοτικά και αντιπυρετικά φάρμακα
 • σύμπλοκα βιταμινών και μετάλλων ·
 • φάρμακα που ρυθμίζουν την καρδιακή δραστηριότητα.
 • ανθελμινθικές ενώσεις.

Δεδομένου ότι η ερυσίπελα είναι μια μολυσματική ασθένεια, κατά τη διάρκεια της θεραπείας των άρρωστων χοιριδίων είναι απαραίτητο να διαχωριστεί από τα υγιή και στο τέλος των διαδικασιών, θεραπεύστε τα στυλό με βακτηριοκτόνους παράγοντες.

Σπουδαίος! Η υποξεία νόσος μπορεί να μετατραπεί σε οξεία ασθένεια εάν το μολυσμένο ζώο είναι συχνά αγχωμένο ή εάν οι συνθήκες εκτροφής είναι λιγότερο από τις βέλτιστες. Επομένως, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή των χοίρων και στην υγιεινή των χώρων όπου βρίσκονται.

Φυσαλιδώδης νόσος

Εάν τα χοιρίδια αναπτύξουν πληγές που μοιάζουν με κηλίδες στο σώμα τους, αυτό μπορεί να είναι ένα σήμα της εκδήλωσης της φυσαλιδώδους νόσου. Η αιτία αυτής της ασθένειας πιστεύεται ότι είναι ένας ιός, το γένος Enterovirus, ο οποίος εισέρχεται στο σώμα υγιών ζώων κατά την επαφή με άρρωστα άτομα ή τα απόβλητά τους. Παρατηρούνται τα ακόλουθα συμπτώματα φυσαλιδώδους νόσου:

 • άρνηση κατανάλωσης ζώων ·
 • γενική επιδείνωση της κατάστασης των ζώων, λήθαργος
 • αύξηση θερμοκρασίας
 • την εμφάνιση κηλίδων σε χοιρίδια στην περιοχή ρύγχους, στην κοιλιά, στα πίσω και τα μπροστινά πόδια.
Σπουδαίος! Τα εξωτερικά σημεία της νόσου είναι παρόμοια με αυτά στην περίπτωση αφθώδους πυρετού, επομένως, για ακριβή διάγνωση και επιλογή θεραπείας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Ο ιός της φυσαλιδώδους νόσου είναι πολύ ανθεκτικός και παραμένει στο σώμα και το κρέας του χοίρου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι πρακτικά άνοσο στα απολυμαντικά. Μπορείτε να το απαλλαγείτε από τη θεραπεία των χώρων όπου οι χοίροι διατηρούνται χρησιμοποιώντας υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 65 ° C) και διάφορα χημικά διαλύματα, για παράδειγμα:

 • 2% φορμαλδεΰδη;
 • 2% χλώριο;
 • θερμαίνεται 2% υδροξείδιο του νατρίου.

Μέχρι σήμερα, παραμένει ασαφές πώς να θεραπεύσετε τη φυσαλιδώδη νόσο. Τα ενήλικα ζώα συνήθως αναρρώνουν χωρίς επιπλέον θεραπεία εντός 7 ημερών εάν τους δοθεί ανάπαυση και άφθονα υγρά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα τους παράγει ειδικά αντισώματα που ξεπερνούν τον ιό. Οι χοίροι πεθαίνουν από αυτή την ασθένεια πολύ σπάνια, στο 10% των περιπτώσεων. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για χοιρίδια που τρέφονται με μητρικό γάλα: είναι η πιο ευάλωτη ομάδα σε λοίμωξη.

Σπουδαίος! Για την πρόληψη της φυσαλιδώδους νόσου, ένα απενεργοποιημένο εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υγιή χοιρίδια. Ένας τέτοιος εμβολιασμός θα προστατεύσει τα ζώα από μόλυνση για 5-6 μήνες.

Μέτρα πρόληψης

Η ψώρα και άλλες παθήσεις του δέρματος μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αλλά τα περισσότερα από αυτά μπορούν να αποφευχθούν με τη σωστή φροντίδα των χοιριδίων:

 1. Η τακτική υγιεινή και η διατήρηση των χοίρων καθαρά θα βοηθήσουν στην πρόληψη των ασθενειών.
 2. Μια ισορροπημένη διατροφή με την προσθήκη βιταμινών κατά την περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα θα ενισχύσει την άμυνα των ζώων, γεγονός που θα τα καταστήσει λιγότερο ευαίσθητα στους μύκητες και τα μικρόβια.
 3. Τα χοιρίδια πρέπει πάντα να έχουν πρόσβαση σε καθαρό και γλυκό νερό. Τα αφυδατωμένα και εξασθενημένα άτομα γίνονται κυρίως φορείς ασθενειών.
 4. Οι συστηματικές κτηνιατρικές εξετάσεις δεν πρέπει να παραμελούνται. Ένας ειδικευμένος γιατρός θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα πρώτα σημάδια της νόσου και να δώσει τις απαραίτητες συστάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισής της.
 5. Οι έγκαιροι εμβολιασμοί θα βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών που είναι γεμάτες με σοβαρές επιπλοκές, επομένως δεν πρέπει να αναβληθούν.

συμπέρασμα

Όπως μπορείτε να δείτε από το άρθρο, μια μαύρη κρούστα στο πίσω μέρος ενός χοιριδίου μπορεί να μην είναι πάντα σημάδι ψώρα και είναι ένα αρκετά κοινό σύμπτωμα άλλων δερματικών παθήσεων. Με ορισμένες εξαιρέσεις, όλες αυτές οι ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς επιπλοκές. Επιπλέον, όσο νωρίτερα λαμβάνονται μέτρα σχετικά με την ασθένεια, τόσο μεγαλύτερη είναι η εγγύηση ότι το χοιρίδιο θα ανακάμψει.

Σχόλια (1)
 1. Χοίροι φαγούρα χωρίς σύμπτωμα, φαγούρα από ψώρα και σκουλήκια φαγούρα για 2 μήνες

  13.02.2021 στις 12:02
  Sokolenko Ludmila
Δώστε σχόλια

Κήπος

Λουλούδια

Κατασκευή