Φροντίδα για μια αγελάδα μετά τον τοκετό

Αφού γεννήσει η αγελάδα, χρειάζονται περίπου 14 ημέρες για να ανακάμψει το ζώο. Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται συγκεκριμένη φροντίδα. Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι ο τοκετός δεν πηγαίνει πάντα χωρίς προβλήματα. Τον επόμενο μήνα, είναι καλύτερα να παρακολουθείτε στενά την κατάσταση του ζώου. Η διαδικασία αρμέγματος θα διαρκέσει συνολικά περίπου 3 μήνες. Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε ότι μετά τον τοκετό, όλα τα προβλήματα τελειώνουν.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης της αγελάδας μετά τον τοκετό

Ο τοκετός είναι μια φυσιολογική διαδικασία και συνήθως δεν απαιτεί ανθρώπινη προσοχή. Η παρέμβαση είναι απαραίτητη μόνο για επιπλοκές. Αφού γεννηθεί το μοσχάρι, η αγελάδα πρέπει να τη γλείψει. Αυτό ενεργοποιεί τη ροή του γάλακτος και το νεογέννητο λαμβάνει ένα διεγερτικό μασάζ.

Μετά τον τοκετό, έως ότου βγει ο τοκετός, η αγελάδα θα έχει συσπάσεις. Πρέπει να αποβάλει τον πλακούντα. Η μήτρα θα πρηστεί για κάποιο χρονικό διάστημα μετά το τέλος της διαδικασίας, αλλά στη συνέχεια θα επανέλθει στο φυσιολογικό.

Εντός 2 εβδομάδων μετά τον τοκετό, η αγελάδα θα έχει λοχία. Αρχικά, η βλέννα είναι καφέ χρώματος, με συσσωματωμένο αίμα, σταδιακά θα γίνει ελαφρύτερο και πιο διαφανές. Εάν το lochia υγροποιεί λίγο και γίνει ομοιόμορφο καφέ χρώμα, η αγελάδα έχει επιπλοκές μετά τον τοκετό.

Η διόγκωση του μαστού θα υποχωρήσει επίσης μετά από 2 εβδομάδες. Οι μαλακωμένοι πυελικοί σύνδεσμοι θα επουλωθούν επίσης σε περίπου 14 ημέρες. Γενικά, μέσα σε μισό μήνα, η αγελάδα πρέπει να βρίσκεται σε φυσιολογική κατάσταση.

Συνήθως το μοσχάρι δεν αφήνεται κάτω από την αγελάδα, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι ένας τρόπος για τη διόρθωση των προβλημάτων μετά τον τοκετό.

Τι να κάνετε μετά τον τοκετό μιας αγελάδας

Μισή ώρα μετά την αποχώρηση του πλακούντα, γλυκό ή αλατισμένο νερό συγκολλάται στην αγελάδα. Μπορείτε να πιείτε αμνιακό υγρό. Στα κτηνιατρικά φαρμακεία σήμερα μπορείτε να βρείτε ειδικούς ηλεκτρολύτες για αγελάδες μετά τον τοκετό.

Προσοχή! Δεδομένου ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές ώρες μεταξύ της γέννησης του μόσχου και της απελευθέρωσης του πλακούντα, μπορεί να δοθεί νερό στο ζώο χωρίς να περιμένετε το τέλος της διαδικασίας.

Ο σανός είναι ένα ξηρό προϊόν και μπορεί να τοποθετηθεί στη γούρνα εκ των προτέρων. Η αγελάδα θα φάει όταν θέλει.

Μετά την απελευθέρωση του πλακούντα, ελέγχεται η ακεραιότητα του πλακούντα. Επιπλέον, καθαρίζονται όλα τα βρώμικα απορρίμματα, τα οποία καταστρέφονται μαζί με τα βιολογικά απόβλητα. Το περίπτερο είναι επενδεδυμένο με φρέσκο ​​άχυρο. Το τελευταίο είναι πιο βολικό στη χρήση, καθώς δεν θα βλάψει την αγελάδα όταν τρώγεται και είναι καλό να αφήσει το υγρό κάτω.

Πρέπει να αρμέξετε μια αγελάδα για πρώτη φορά 30-40 λεπτά μετά τον τοκετό. Το δέρμα του μαστού καθαρίζεται προκαταρκτικά από φυσιολογικά υγρά. Το προκύπτον πρωτόγαλα συγκολλάται αμέσως στο μοσχάρι.

Μετά την ανάδυση του πλακούντα, πλένεται ολόκληρο το πίσω μέρος της αγελάδας: γεννητικά όργανα, μαστό, πίσω πόδια και ουρά. Είναι καλή ιδέα να καθαρίσετε ολόκληρη την αγελάδα.

Αυτό μοιάζει με τον τοκετό μετά τον τοκετό.

Πώς να φροντίσετε μια αγελάδα μετά τον τοκετό

Η αγελάδα που γεννάει πρέπει να παρακολουθείται. Η ανάπτυξη ορισμένων παθολογικών διαδικασιών διαρκεί αρκετές ημέρες. Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τη δυναμική της αποκατάστασης του ζώου.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον μαστό. Λιπαίνεται καθημερινά με ενυδατική κρέμα ή αλοιφή για την αποκατάσταση της ελαστικότητας των ιστών. Πριν το άρμεγμα, ο μαστικός αδένας πλένεται με ζεστό νερό. Μετά το άρμεγμα, οι θηλές λιπαίνονται με αλοιφή. Το σχήμα αρμέγματος παρατηρείται και το ζώο κατανέμεται σταδιακά.

Σχόλιο! Είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε το σχήμα διατροφής και τους κανόνες για τη μεταφορά της αγελάδας σε πλήρη διατροφή.

Κανόνες διατροφής

Την πρώτη ημέρα μετά τον τοκετό, η αγελάδα λαμβάνει μόνο νερό και ποιοτικό σανό. Μερικές φορές το αποξηραμένο γρασίδι μπορεί να αναμιχθεί με σανό. Εντός 3 ημερών, εκτός από το σανό, τροφοδοτούνται επίσης 1-1,5 kg συμπυκνωμάτων:

 • πίτουρο σιταριού;
 • πλιγούρι βρώμης;
 • γεύμα ηλιόσπορου ·
 • σύνθετες ζωοτροφές.

Όλα τα συμπυκνώματα δίδονται με τη μορφή συνομιλίας.

Από την 4η ημέρα μετά τον τοκετό, αρχίζουν σταδιακά να εισάγουν ζουμερές τροφές. Μέχρι τη 12η ημέρα, μεταφέρεται σε πλήρη διατροφή.

Προσοχή! Η μετάβαση σε πλήρη διατροφή νωρίτερα μπορεί να προκαλέσει νόσο του μαστού.

Τα ποσοστά σίτισης εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες:

 • λίπος της αγελάδας
 • απόδοση γάλακτος
 • περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος ·
 • χρόνος γαλουχίας.

Όσο περισσότερο ένα ζώο δίνει γάλα, τόσο περισσότερη τροφή χρειάζεται. Ως ποσοστό, η δομή της διατροφής μοιάζει με αυτήν:

 • σανό - 20-25;
 • ζουμερή τροφή - 40-50
 • συμπυκνώματα - 30-35.

Κατά μέσο όρο, ανά 100 κιλά βάρους, μια αγελάδα χρειάζεται 2 κιλά σανό και 8 κιλά χυμώδεις ζωοτροφές. Τα συμπυκνώματα δίνονται λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση γάλακτος: 100-400 g για κάθε λίτρο γάλακτος.

Η συχνότητα της σίτισης εξαρτάται από την παραγωγικότητα. Τα ζώα χαμηλής απόδοσης, που δίνουν 4000 χιλιάδες κιλά ετησίως, τρέφονται 2 φορές την ημέρα στην αρχή και στο τέλος της γαλουχίας. Υψηλής απόδοσης και νέο μοσχάρι - 3-4 φορές την ημέρα. Η τροφή ρυθμίζεται αμέσως μετά το άρμεγμα με μια συγκεκριμένη σειρά: συμπυκνώματα-ζουμερά-χονδροειδή.

Προσοχή! Τόσο το άρμεγμα όσο και η σίτιση πραγματοποιούνται ταυτόχρονα.

Ο καλής ποιότητας σανός κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή γέννηση

Σπάσιμο και περαιτέρω άρμεγμα

Η περίοδος γαλουχίας περιλαμβάνει 4 φάσεις:

 • γέννηση και ανάρρωση - 2-3 εβδομάδες.
 • παραγωγή γάλακτος - 2-3 μήνες.
 • αιχμή / υψηλή - πριν από την έναρξη του 6ου μήνα μιας νέας εγκυμοσύνης.
 • εκτόξευση.

Εάν το μοσχάρι αφαιρεθεί αμέσως μετά τον τοκετό, η αγελάδα αρμέγεται 4-6 φορές την ημέρα από την πρώτη ημέρα. Το συχνό άρμεγμα με μασάζ μαστού μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πρηξίματος. Η διαδικασία πραγματοποιείται αυστηρά σε συγκεκριμένες ώρες και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επομένως, είναι καλύτερο να σταματήσετε σε 4 ή 6 ώρες αρμέγματος. Οι αγελάδες υψηλής απόδοσης αρμέγονται συχνότερα από τις αγελάδες χαμηλής απόδοσης. Εάν το μαστό υπερφορτωθεί, το γάλα μπορεί να ρέει αυθόρμητα.

Η φάση αρμέγματος αρχίζει μετά τη μεταφορά των ζώων σε πλήρη διατροφή. Πραγματοποιείται για να ανακαλυφθεί η μέγιστη παραγωγικότητα μιας φρέσκιας αγελάδας. Για αυτό, χρησιμοποιείται η "μέθοδος προκαταβολής". Δηλαδή, ανάλογα με την παραγωγικότητα ενός συγκεκριμένου ζώου, 1-3 τροφή προστίθεται στη διατροφή. μονάδες Αυξήστε την τροφή έως ότου η αγελάδα σταματήσει να αποκρίνεται με αυξημένη απόδοση γάλακτος.

Σχόλιο! Το Razda πραγματοποιείται με ζουμερή τροφή και συμπυκνώματα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι ιδιαίτερα παραγωγικές αγελάδες αρμέγονται 3-4 φορές την ημέρα. Χαμηλής απόδοσης - όχι περισσότερο από 3. Στην κορυφή της γαλουχίας, τα ζώα "βγαίνουν" περίπου τον 3ο μήνα μετά τον τοκετό Το άρμεγμα δύο φορές την ημέρα επιτρέπεται εάν η αγελάδα δεν δίνει περισσότερο από 10 λίτρα γάλα την ημέρα.

Σχόλιο! Η επόμενη γονιμοποίηση πραγματοποιείται στο τέλος της φάσης διακοπής.

Πιθανές δυσκολίες

Στην περίπτωση επιτυχούς τοκετού, μπορεί να προκύψουν μόνο δύο προβλήματα: οίδημα του μαστού και μαστίτιδα λόγω της πολύ υψηλής παραγωγικότητας. Ο πρώτος συχνά εξαφανίζεται μόνος του, αλλά το ζώο μπορεί επίσης να βοηθηθεί. Για να γίνει αυτό, σε κάθε άρμεγμα, ο μαστός τρίβεται χρησιμοποιώντας μαλακτικές αλοιφές.

Με υψηλή παραγωγικότητα και ανεπαρκή συχνότητα αρμέγματος, η αγελάδα μπορεί να αναπτύξει μαστίτιδα. Σε αυτήν την περίπτωση, η εμφάνισή του προκαλεί την αυθόρμητη ροή γάλακτος. Ο μαστός γίνεται χονδροειδής και φλεγμονή.

Με ένα δυσλειτουργικό ξενοδοχείο, υπάρχουν ελαφρώς περισσότερες επιλογές:

 • καθυστερημένη γέννα
 • πρόπτωση της μήτρας
 • μετά τον τοκετό
 • υποδιάλυση της μήτρας
 • σηψαία μετά τον τοκετό;
 • τραυματισμοί στο κανάλι γέννησης.

Οι πρώτες 4 ασθένειες είναι σχεδόν πάντα άμεση συνέπεια της παραβίασης των συνθηκών διατήρησης και σίτισης.

Καθυστερημένος τοκετός

Το μέγιστο διάλειμμα μεταξύ του τοκετού και της απελευθέρωσης του πλακούντα σε μια αγελάδα είναι 6 ώρες. Μετά τη λήξη αυτού του χρόνου, ο τοκετός θεωρείται καθυστερημένος. Οι αιτίες της νόσου είναι η ατονία της μήτρας, το οίδημα των χοριακών λαχνών ή η φλεγμονώδης υπεραιμία. Οι παράγοντες προδιάθεσης είναι λάθη στις συνθήκες διατήρησης και σίτισης, καθώς και τραύμα στο κανάλι γέννησης

Ο καθυστερημένος τοκετός μπορεί να είναι:

 • πλήρης;
 • ατελής;
 • μερικός.

Ο τύπος της νόσου διαπιστώνεται με βάση τις κολπικές και γενικές εξετάσεις, καθώς και σύμφωνα με το ιστορικό. Εάν ο πλακούντας καθυστερήσει για περισσότερο από 6 ώρες μετά τον τοκετό, πρέπει να καλέσετε έναν κτηνίατρο.

Μερικές φορές, ως αποτέλεσμα ενός δυσλειτουργικού τοκετού, ο τοκετός πρέπει να αφαιρεθεί χειροκίνητα

Πρόπτωση της μήτρας

Εμφανίζεται σε περίπτωση δύσκολου τοκετού, τραύματος ή ξηρότητας του καναλιού γέννησης ή καθυστερημένης απελευθέρωσης του εμβρύου. Προκλητικοί παράγοντες:

 • ακατάλληλη διατροφή
 • ευσαρκία;
 • υπέρταση της μήτρας
 • πολύ μεγάλα φρούτα.

Η πρόγνωση εξαρτάται από το πόσο καιρό η μήτρα βρίσκεται έξω από την αγελάδα και τον βαθμό βλάβης του βλεννογόνου. Στον αέρα, το όργανο διογκώνεται πολύ γρήγορα. Η βλεννογόνος μεμβράνη έχει υποστεί βλάβη στα τοιχώματα του πάγκου, στο πάτωμα και σε άλλα γύρω αντικείμενα. Όσο μεγαλύτερη ζημιά, τόσο χειρότερη είναι η πρόγνωση.

Όλοι οι πιθανοί παράγοντες που οδηγούν σε σήψη μετά τον τοκετό: μια παρατεταμένη μήτρα, βρώμικα κλινοσκεπάσματα και αιχμηρούς αδένες

Μετά τον τοκετό πάρεση

Εξωτερικά, χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η αγελάδα μετά τον τοκετό δεν μπορεί να σταθεί. Τα άκρα χάνουν ευαισθησία. Αργότερα εμφανίζονται σημάδια παράλυσης του γαστρεντερικού σωλήνα και άλλων εσωτερικών οργάνων. Συνήθως εμφανίζεται σε αγελάδες υψηλής απόδοσης 2-3 ημέρες μετά τον τοκετό. Πιστεύεται ότι ο παράγοντας πρόκλησης είναι ο συμπυκνωμένος τύπος σίτισης αυτές τις μέρες.

Σχόλιο! Η πάρηση μπορεί επίσης να αναπτυχθεί αμέσως κατά τον τοκετό ή 2-3 εβδομάδες πριν.

Υποεξέλιξη της μήτρας

Involution είναι η επιστροφή ενός οργάνου στο προηγούμενο μέγεθός του. Subinvolution - επιβράδυνση της αποκατάστασης του προηγούμενου μεγέθους του οργάνου.

Η καθυστέρηση στην εμπλοκή της μήτρας μετά τον τοκετό συμβαίνει λόγω της έλλειψης ενεργού άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της ανεπαρκούς διατροφής. Συχνά συνοδεύεται από δυσλειτουργίες των εσωτερικών οργάνων.

Με την υποεξέλιξη, παρατηρείται μια αγελάδα:

 • ατονία της μήτρας
 • καθυστέρηση της λοχίας ή κατανομή τους σε μικρές μερίδες ·
 • 4 ή περισσότερες ημέρες μετά τον τοκετό, η απελευθέρωση του καφέ υγρού lochia.
 • αύξηση της περιόδου κατανομής του lochia.

Λόγω της δηλητηρίασης του σώματος με τα προϊόντα αποσύνθεσης του σάπιου λοχίας, η αγελάδα αναπτύσσει μαστίτιδα. Υπάρχει επίσης παραβίαση των αναπαραγωγικών κύκλων.

Η θεραπεία πρέπει να πραγματοποιείται από έναν κτηνίατρο, δεδομένου ότι τα παρασκευάσματα ergot χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της υπό-επανάστασης της μήτρας. Το Lochia αντλείται με αντλία κενού. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει προσεκτικά, ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω βλάβη στη μήτρα και τον κόλπο.

Σήψη μετά τον τοκετό

Υπάρχουν 3 τύποι: πυραιμία, σηψαιμία και σηψοπυραιμία. Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της διείσδυσης διαφόρων κοκκίων ή κλοστριδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Διαδρομές διείσδυσης:

 • παραβίαση της ακεραιότητας των μαλακών ιστών οποιουδήποτε τύπου ·
 • δύσκολο ή ανώμαλο τοκετό?
 • εμβρυϊκό εμφύσημα
 • πρόπτωση της μήτρας
 • καθυστερημένο τοκετό.

Σε αγελάδες 3 τύπων, υπερισχύει η πυραιμία, δηλαδή σήψη με μεταστάσεις. Το καστανόχρωμο εξίδρωμα συσσωρεύεται στη μήτρα, τα τοιχώματα πυκνώνουν. Η συνολική θερμοκρασία του σώματος κυμαίνεται.

Τραυματισμοί στο κανάλι γέννησης

Τραυματισμοί συμβαίνουν όταν ο τοκετός είναι δύσκολος ή όταν ένα μοσχάρι είναι πολύ μεγάλο. Μπορούν επίσης να επιβληθούν από το προσωπικό που βοηθά την αγελάδα να γεννήσει. Το κύριο σύμπτωμα του τραύματος είναι η αιμορραγία. Δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς κτηνίατρο κατά τη θεραπεία ενός τραυματισμού. Οι ενέργειες ενός άπειρου ιδιοκτήτη είναι πιο πιθανό να είναι επιβλαβείς. Δεν υπάρχουν ούτε προληπτικά μέτρα σε αυτήν την περίπτωση.

Το τέντωμα του μόσχου βίαια συχνά οδηγεί σε τραύμα στο κανάλι γέννησης

Κτηνιατρικές συμβουλές

Για να ανακουφίσει το πρήξιμο και να αποτρέψει την μαστίτιδα μετά τον τοκετό και πριν από κάθε άρμεγμα, το μαστό της αγελάδας τρίβεται χρησιμοποιώντας μαλακτική και ενυδατική αλοιφή. Μπορείτε να αγοράσετε ενυδατικά δέρματος έτοιμα στο κατάστημα. Η αλοιφή Zorka, σχεδιασμένη ειδικά για την ενυδάτωση του δέρματος του μαστού, έχει από καιρό καθιερωθεί.

Όταν ο πλακούντας κρατείται, είναι καλύτερο ακόμη και πριν από τη λήξη της μέγιστης περιόδου, η αγελάδα πρέπει να καθαρίσει τα εξωτερικά γεννητικά όργανα. Η οξυτοκίνη χρησιμοποιείται επισκληριωδώς σε δόση 20-30 IU. Υποδόρια 0,5% διάλυμα προσρρίνης ή 0,1% διάλυμα καρβαχολίνης. Αυτά τα φάρμακα συμβάλλουν στη συστολή της μήτρας και στην απομάκρυνση του πλακούντα.

Σε περίπτωση πρόπτωσης της μήτρας, πρέπει να καλέσετε αμέσως έναν κτηνίατρο. Ο ιδιοκτήτης αγελάδας δεν θα μπορεί να διορθώσει μόνος του το όργανο. Πριν από την άφιξη του κτηνιάτρου, η μήτρα πρέπει να προστατεύεται από περιττές βλάβες. Για να γίνει αυτό, η μήτρα πλένεται πρώτα με αλατισμένο ζεστό νερό και μετά ποτίζεται με απολυμαντικό κρύο διάλυμα και τυλίγεται σε ένα φύλλο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη καινούργια πλαστική σακούλα εάν έχετε στη διάθεσή σας. Επίσης, ο ιδιοκτήτης πρέπει να προετοιμάσει μια ράμπα όπου μπορεί να τοποθετηθεί η αγελάδα. Πριν από την άφιξη του κτηνιάτρου, πρέπει να γίνουν μόνο για λόγους εξοικονόμησης χρόνου. Περαιτέρω από τον ιδιοκτήτη της αγελάδας δεν εξαρτάται, αφού μόνη και χωρίς αναισθησία, δεν θα είναι σε θέση να διορθώσει τη μήτρα.

Σε περίπτωση πάρεσης, ο ιδιοκτήτης πρέπει να καλύψει την ιερή περιοχή της αγελάδας με κάτι ζεστό. Αυτό είναι συνήθως άχυρο κάτω από το λινάτσα. Πριν το περιτύλιγμα, το κάτω μέρος της πλάτης και ο ιερός τρίβονται σχολαστικά και τρίβονται. Ως προληπτικό μέτρο, το ζώο δεν λαμβάνει πολλά συμπυκνώματα κατά τη διάρκεια της ξηράς περιόδου. Το γλυκαμένο νερό συγκολλάται.

Το Subinvolution είναι πιο εύκολο να αποφευχθεί παρά να θεραπευτεί. Αυτό δεν είναι δύσκολο για τον ιδιοκτήτη, καθώς η κύρια μέθοδος είναι να παρέχει ενεργή άσκηση για την αγελάδα. Μετά τον τοκετό, το ζώο συγκολλάται αμνιακό υγρό ή αλατισμένο ζεστό νερό με πίτουρο. Τα νεογέννητα μοσχάρια διατηρούνται κάτω από μια αγελάδα για 2-3 ημέρες.

Είναι δύσκολο να θεραπεύσετε μόνοι σας την πυραιμία, καθώς απαιτείται ένα σύμπλεγμα διαδικασιών με τη χρήση διαφόρων φαρμάκων. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να αποτρέψει σήψη μετά τον τοκετό:

 • παρέχει μια πλήρη δίαιτα?
 • τηρείτε την υγιεινή κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.
 • αντιμετωπίστε αμέσως τις επιπλοκές μετά τον τοκετό.

Εάν δεν μπορούσε να αποφευχθεί η αναιμία, η συνταγογραφούμενη πορεία θεραπείας διατηρείται πλήρως.

Για τοπική θεραπεία της μαστίτιδας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές σύριγγες με αντιβιοτικά

συμπέρασμα

Εάν η αγελάδα έχει γεννήσει με ασφάλεια, ο ιδιοκτήτης δεν έχει πρακτικά κανένα σοβαρό πρόβλημα. Για να αποφευχθούν οι παθολογικές επιπλοκές του τοκετού και μετά τον τοκετό, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τους κανόνες διατροφής και διατήρησης βοοειδών

Δώστε σχόλια

Κήπος

Λουλούδια

Κατασκευή