Hydrangea serrata: ποικιλίες με φωτογραφίες και ονόματα, σχόλια

Η οδοντωτή ορτανσία είναι ένας τύπος καλλιέργειας κήπου. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους οικιακούς κηπουρούς. Και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, διότι το φυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων, ιδιαίτερα, είναι βολικό για το σχηματισμό στεφάνης, ανθεκτικότητας στο κρύο, υψηλής φυτοανοσίας και ανεπιτήδευτης. Με στοιχειώδη φροντίδα, οι θάμνοι μεγαλώνουν γρήγορα και κάθε χρόνο απολαμβάνουν τον καλοκαιρινό κάτοικο με πλούσια όμορφα λουλούδια λεπτών αποχρώσεων.

Περιγραφή της serrata hydrangea

Το Hydrangea serrata είναι ένας θαμνώδης, φυλλοβόλος θάμνος. Το ριζικό σύστημα είναι ινώδες, απλώνεται, βάθους έως και 40 εκ. Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, το φυτό αντιδρά γρήγορα τόσο στη γονιμοποίηση όσο και στη μόλυνση του εδάφους. Οι πλάκες των φύλλων είναι πράσινες, οβάλ, αιχμηρές στο τέλος. Το μήκος τους είναι 10-12 εκ. Υπάρχουν εγκοπές στις άκρες, σαν πριόνι.

Οι περισσότερες ποικιλίες της οδοντωτής ορτανσίας ανθίζουν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, σε περιοχές με δροσερό κλίμα, η εκκόλαψη μπορεί να μειωθεί έως τον Αύγουστο. Η διάμετρος των ταξιανθιών κυμαίνεται μεταξύ 8-15 cm.

Το Hydrangea serrata είναι ένα θερμόφιλο φυτό που προέρχεται από την Ασία.

Πώς οι οδοντωτές ορτανσίες διαφέρουν από τα μεγάλα φύλλα

Η διαφορά μεταξύ αυτών των ειδών έγκειται στο σχήμα των ταξιανθιών. Στην ορτανσία με μεγάλα φύλλα, συνήθως είναι σφαιρικά και αποτελούνται εξ ολοκλήρου από αποστειρωμένα άνθη. Το οδοντωτό έχει ταξιανθίες από κορμομόζη. Στο κέντρο τους υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μικρών λουλουδιών ικανών για διασταυρούμενη επικονίαση. Κατά μήκος των άκρων είναι μεγαλύτερα, τετράφυλλα αποστειρωμένα λουλούδια που δεν έχουν αναπαραγωγικά όργανα.

Σπουδαίος! Οι οδοντωτές και μεγάλες φύσεις ορτανσίες είναι οι πιο κοντινοί συγγενείς, οπότε είναι πολύ παρόμοιοι μεταξύ τους.

Ποικιλίες ορράντας serrata

Υπάρχουν πολλοί οδοντωτοί τύποι ορτανσίας. Ποιο είναι καλύτερο, είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα. Κάθε ένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μόνο αφού μελετήσετε τις περιγραφές των πιο δημοφιλών τύπων, μπορείτε να καταλάβετε ποια είναι η πιο κατάλληλη επιλογή.

Bluebird

Το χαρακτηριστικό του είναι οι μεγάλες ταξιανθίες. Τα λουλούδια που περιλαμβάνονται στη σύνθεσή τους έχουν διαφορετικό χρώμα. Τα πιο λαμπερά είναι αυτά στη μέση. Είναι ροζ-μοβ με μπλε στήμονες. Η σκιά των μεγάλων λουλουδιών στις άκρες κυμαίνεται από ανοιχτό ροζ ή ανοιχτό μοβ έως βαθύ μπλε, μοβ. Καθ 'όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας, οι ταξιανθίες αλλάζουν σταδιακά τη σκιά τους. Οι θάμνοι Bluebird ανθίζουν σε οποιαδήποτε ηλικία. Φτάνουν σε ύψος 1,5 μ.

Όταν ανθίζει, η ορτανσία serrata Bluebird αποπνέει ένα άρωμα μελιού

Κορεάνα

Αυτός είναι ένας άλλος μικρού μεγέθους θάμνος, του οποίου το ύψος δεν υπερβαίνει τα 150 εκ. Το χρώμα των ταξιανθιών ποικίλλει από το λευκό του χιονιού έως το μπλε. Εξαρτάται από την οξύτητα του εδάφους. Όσο πιο όξινο είναι, τόσο πιο μπλε θα είναι η χρωστική ουσία. Η Κορεάνα δεν ανέχεται καλά την ξηρασία και χρειάζεται τακτικό πότισμα.

Το Hydrangea Koreana είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες serrata hydrangea

Preciosa

Ο θάμνος μεγαλώνει έως 250 εκατοστά σε ύψος. Έχει εκφραστικά λουλούδια, ασυνήθιστες πλάκες φύλλων.Την άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι πράσινα, ωστόσο, το φθινόπωρο αποκτούν μια μπορντό απόχρωση. Οι ταξιανθίες του Preciosa δεν είναι λιγότερο φωτεινές. Στην αρχή της ανθοφορίας, είναι κρεμώδες πράσινο, έπειτα βαθύ ροζ και πριν από το τέλος της ανθοφορίας - πορφυρό.

Το Preciosa είναι ένας ψηλός θάμνος που χρειάζεται τακτικό κλάδεμα.

Χρυσό φως του ήλιου

Πρόκειται για ένα νάνο φυτό, το ύψος του οποίου δεν υπερβαίνει το 1 μ. Το χαρακτηριστικό του είναι τα μεγάλα μυτερά φύλλα μιας κίτρινης απόχρωσης, τα οποία γίνονται πράσινα με την πάροδο του χρόνου. Τα μικρά λουλούδια που βρίσκονται στο κέντρο είναι σκούρο ροζ και τα μεγάλα κατά μήκος της άκρης είναι ανοιχτό ροζ. Από όλους τους τύπους οδοντωτής ορτανσίας, αυτή είναι η λιγότερο ανθεκτική στον παγετό.

Το Golden Sunlight είναι ένας νάνος θάμνος με οδοντωτή ορτανσία που μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρες

Vierle

Είναι ένα χαμηλό φυτό με ύψος περίπου 1 μ. Η σκιά των ταξιανθιών της ποικίλλει από λιλά-μπλε έως ροζ. Τα φύλλα των φύλλων είναι πράσινα την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά μέχρι το φθινόπωρο γίνονται μπορντό ή μοβ. Ο Vierle δεν επιβιώνει σε υγρότοπους. Για σωστή ανάπτυξη και ανάπτυξη του φυτού, πρέπει να το ταΐζετε τακτικά. Ακριβώς όπως το Golden Sunlight, δεν είναι ανθεκτικό και χρειάζεται καταφύγιο για το χειμώνα.

Κατά την καλλιέργεια της οδοντωτής ορτανσίας της ποικιλίας Vierle, είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε με πότισμα.

Avelrose

Ο θάμνος, του οποίου το ύψος δεν υπερβαίνει το 1 m, έχει τεράστιο αριθμό ροζ ταξιανθιών (μπορεί να είναι φωτεινές ή σκοτεινές). Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του φυτού είναι η παρουσία φυλλωδών μοβ-πράσινων φύλλων, οι οποίες γίνονται μωβ με το τέλος του καλοκαιριού. Σε όξινα εδάφη, οι ταξιανθίες Avelrose αποκτούν μπλε απόχρωση. Το φυτό αισθάνεται άνετα τόσο στη σκιά όσο και στο φως του ήλιου. Δεν ανέχεται υπερβολική υγρασία.

Η σκιά των ταξιανθιών του οδοντωτού τύπου Avelrose εξαρτάται από την οξύτητα του εδάφους

Ορτανσία στο σχεδιασμό τοπίου

Η οδοντωτή ορτανσία δεν έχει ελαττώματα, γι 'αυτό οι σχεδιαστές το λατρεύουν τόσο πολύ. Λόγω της τεράστιας ποικιλίας παλέτας χρωμάτων και του σχήματος ταξιανθιών, αυτά τα φυτά παίζουν το ρόλο μιας φωτεινής προφοράς στις συνθέσεις τοπίου. Οι πλάκες των φύλλων φαίνονται ασυνήθιστες και έτσι τονίζουν την ομορφιά των θάμνων.

Δεδομένου ότι η ορτανσία έχει μακρά περίοδο ανθοφορίας, οι φράκτες κατασκευάζονται συχνά από αυτό, φυτεύονται κατά μήκος του φράχτη και κοντά στους τοίχους των σπιτιών

Οι ποικιλίες χαμηλής ανάπτυξης καλλιεργούνται σε γλάστρες.

Συχνά, οι συνθέσεις ορτανσίας τοποθετούνται σε ξεχωριστές ομάδες. Ωστόσο, ταιριάζουν επίσης καλά με άλλα διακοσμητικά φυτά. Η ορτανσία φαίνεται καλή δίπλα στη σημύδα, το σφενδάμι, την ακακία και το λιλά, καθώς και την ιτιά, το κεράσι πουλιών, το βατόμουρο, το γιασεμί. Επίσης ντάλιες, τριαντάφυλλα, παιώνιες, αστερίες, ροδόδενδρο, αζαλέα, astilbe είναι κατάλληλες για αυτήν,

Σπουδαίος! Είναι ανεπιθύμητο να φυτέψετε μια οδοντωτή ποικιλία ορτανσίες κοντά σε κωνοφόρα αειθαλή δέντρα. Αυτός ο συνδυασμός φέρνει δυσαρμονία στην αντίληψη της σύνθεσης.

Αντοχή στον παγετό της ορτανσίας serrata

Η χειμωνιάτικη ανθεκτικότητα της οδοντωτής ορτανσίας εξαρτάται από την ποικιλία. Ακολουθούν οι δείκτες που μπορούν να αντέξουν οι πιο δημοφιλείς τύποι:

  • Bluebird - 20 ° C,
  • Κορεάνα - 25 ° C;
  • Preciosa - 20 ° C;
  • Golden Sunlight - 16 ° C;
  • Vierle - 18 ° C;
  • Avelrose - 23 ° C.

Φροντίδα και καλλιέργεια serrata hydrangea

Για να αναπτυχθεί και να αναπτυχθεί σωστά ένα φυτό, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη προσοχή. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να επιλέξετε το σωστό μέρος για φύτευση, να ξεριζώσετε το δενδρύλλιο. Στο μέλλον, μετά από αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συνεχή φροντίδα. Χωρίς αυτήν, η ορτανσία σταματά να ανθίζει και αρχίζει να πονάει, σταδιακά πεθαίνει.

Επιλογή και προετοιμασία του τόπου προσγείωσης

Η οδοντωτή ορτανσία δεν ανέχεται το άμεσο ηλιακό φως. Κάτω από αυτά, τα πέταλά της γίνονται πολύ χλωμό. Ωστόσο, η οδοντωτή ορτανσία δεν είναι κατάλληλη για πλήρη σκιά. Το υπερβολικό σκοτάδι μπορεί να κάνει τους θάμνους να σταματήσουν να ανθίζουν. Η καλύτερη επιλογή είναι η μερική σκιά. Η ορτανσία πρέπει να φυτεύεται σε μέρη προστατευμένα από ισχυρούς ανέμους. Η προσγείωση κοντά στο κτίριο είναι ανεπιθύμητη, καθώς σε αυτήν την περίπτωση είναι δυνατή η κατάψυξη το χειμώνα.

Λίγες μέρες πριν από τη φύτευση, ο χώρος έχει σκαφτεί. Το έδαφος που είναι κατάφυτο με ζιζάνια μπορεί να προκατεργαστεί με ζιζανιοκτόνα σε 2 εβδομάδες. Οι οδοντωτές ορτανσίες αγαπούν το ελαφρύ, όξινο έδαφος που είναι πλούσιο σε χούμο. Δεν ανέχονται υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστη και τέφρα στη γη, καθώς μειώνει την οξύτητα.

Σε περιπτώσεις όπου το έδαφος είναι βαρύ και έχει κακή σύνθεση, ένα έτοιμο υπόστρωμα αγοράζεται εκ των προτέρων για φύτευση σε κατάστημα κήπων. Μερικοί κάτοικοι του καλοκαιριού το κάνουν μόνοι τους. Για αυτό, η θρυμματισμένη τύρφη, η χλοοτάπητα, το χούμο, το μαύρο χώμα και η άμμος αναμιγνύονται σε ίσες αναλογίες.

Κανόνες προσγείωσης

Ένα λάκκο προσγείωσης γίνεται εκ των προτέρων. Το μέγεθός του πρέπει να αντιστοιχεί πλήρως στο μέγεθος του ριζικού συστήματος του φυτού. Η βέλτιστη απόσταση μεταξύ των λάκκων είναι 1,5 m.

Η ίδια η διαδικασία φύτευσης μιας ποικιλίας οδοντωτής ορτανσίας είναι απλή. Νερό χύνεται στο λάκκο και τοποθετείται ένα δενδρύλλιο. Στη συνέχεια, καλύπτεται με γη ή ένα προκατασκευασμένο υπόστρωμα. Η γη κοντά στο φυτό φυτεύεται ελαφρά και ποτίζεται. Τέλος, απλώστε ένα στρώμα στρώματος πάχους περίπου 10 εκ. Γι 'αυτό χρησιμοποιούνται βελόνες ή πριονίδι.

Η οδοντωτή ποικιλία ορτανσίας συνιστάται να φυτεύεται την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Πότισμα και σίτιση

Οι περισσότερες οδοντωτές ορτανσίες χρειάζονται τακτικό πότισμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εκτελέσετε αυτήν τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της θερμότητας και της ξηρασίας. Τα φυτά ποτίζονται καθώς το έδαφος στεγνώνει στη ρίζα. Το νερό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν είναι πολύ κρύο, πρέπει να ζεσταθεί. Το χλωριωμένο υγρό πρέπει να κατακαθίσει για λίγο. Ενθαρρύνεται η χρήση βρόχινου νερού.

Κάτω από τους θάμνους, πρέπει να λιπαίνετε δύο φορές το χρόνο, πρώτα πριν και μετά μετά την ανθοφορία. Στις αρχές της άνοιξης, 20 g ουρίας διαλύονται σε έναν κάδο νερού και η ορτανσία χύνεται με το προκύπτον υγρό. Για κάθε θάμνο, καταναλώνονται 3 κουβάδες διαλύματος. Μετά το τέλος της ανθοφορίας, η ορτανσία τροφοδοτείται με σύνθετα ορυκτά λιπάσματα.

Σπουδαίος! Εάν η γη εξαντληθεί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορείτε επιπλέον να τροφοδοτήσετε τον θάμνο με πολτό. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε, διαφορετικά τα λεπτά κλαδιά μπορεί να σπάσουν κάτω από το βάρος ενός μεγάλου αριθμού μεγάλων ταξιανθιών.

Πώς να κλαδέψετε μια οδοντωτή ορτανσία

Ο καταλληλότερος χρόνος για το κλάδεμα ενός φυτού είναι ο Μάρτιος Οι βολές κόβονται με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένουν 6-12 από τα πιο ισχυρά. Τα υπόλοιπα κλαδιά συντομεύονται από διάφορα μπουμπούκια (έως 5). Το κλάδεμα της οδοντωτής ορτανσίας το φθινόπωρο περιλαμβάνει την αφαίρεση των μαραμένων μπουμπουκιών.

Μόνο οι παλιοί θάμνοι χρειάζονται ριζικό κλάδεμα. Συντομεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε τα κολοβώματα ύψους έως 8 cm να παραμένουν πάνω από το έδαφος. Δεν είναι επικίνδυνο, ακόμη και χρήσιμο. Μετά από αυτό το κλάδεμα, αναπτύσσονται νέοι νεαροί βλαστοί, οι οποίοι ανθίζουν άφθονα.

Προετοιμασία για τη χειμερινή ορτανσία serrata

Το φθινόπωρο, οι θάμνοι πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με χημικές ουσίες κατά παρασίτων εντόμων και όλων των ειδών λοιμώξεων. Όταν όλο το φύλλωμα έχει πέσει από τον θάμνο και γίνει εντελώς γυμνό, θα πρέπει να ψεκαστεί με διάλυμα 3% υγρού Bordeaux. Εάν χρειάζεστε μεταμόσχευση οδοντωτής ορτανσίας, τότε αυτό μπορεί να γίνει το φθινόπωρο.

Οι περισσότερες οδοντωτές ποικιλίες έχουν πολύ καλή αντοχή στον παγετό, αλλά παρόλα αυτά, χρειάζονται ακόμη καταφύγιο για το χειμώνα. Πρώτα πρέπει να προσθέσετε υπερφωσφορικό και αλάτι καλίου στην οπή. Τότε πρέπει να δέσετε τους βλαστούς σε ένα μάτσο και να τους λυγίσετε ελαφρώς στο έδαφος. Τέλος, καλύψτε το φυτό με δύο στρώσεις spunbond. Η διαδικασία γίνεται καλύτερα πριν ξεκινήσει η κατάψυξη.

Αναπαραγωγή

Ο οδοντωτός τύπος ορτανσίας μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους, διαίρεση, στρώσεις ή μοσχεύματα. Η τελευταία μέθοδος είναι η πιο δημοφιλής. Τα μοσχεύματα κόβονται συνήθως από νεαρούς βλαστούς νεαρών θάμνων. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται το μεσαίο μέρος των βλαστών, στο οποίο δεν υπάρχουν ανθισμένες κορυφές και κάτω φύλλα.

Προκειμένου οι ρίζες να αναπτυχθούν γρηγορότερα, η κοπή τοποθετείται σε νερό με μια ρίζα (οποιαδήποτε). Εάν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, το μέλι προστίθεται στο νερό (1 κουταλάκι του γλυκού ανά 250 ml). Τα μοσχεύματα φυτεύονται κάτω από ένα καταφύγιο, και την άνοιξη, τα ήδη ριζωμένα φυτά μεταμοσχεύονται σε μόνιμο μέρος.

Για αναπαραγωγή με στρώσεις, επιλέγεται ένας ενήλικος θάμνος. Με την έναρξη της άνοιξης, πριν από την άνθιση των μπουμπουκιών, τα κάτω κλαδιά του πιέζονται στο έδαφος, καρφώνονται και ο τόπος επαφής ψεκάζεται με χώμα. Μέχρι το φθινόπωρο, αυτά τα κλαδιά θα ριζωθούν. Τα νέα φυτά μεταμοσχεύονται σε μόνιμο μέρος την άνοιξη.

Ο πολλαπλασιασμός των σπόρων ασκείται συνήθως από τους κτηνοτρόφους κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους. Δείγματα που καλλιεργούνται από υλικό σπόρου συχνά δεν υιοθετούν γονικές ιδιότητες.

Τα μοσχεύματα είναι ένας αξιόπιστος και αποτελεσματικός τρόπος διάδοσης της οδοντωτής ορτανσίας

Ασθένειες και παράσιτα

Το υπερβολικό ασβέστιο στο έδαφος είναι γεμάτο με την ανάπτυξη χλωρόζωσης των οδοντωτών φύλλων. Εάν η πράσινη μάζα αρχίσει να γίνεται κίτρινη ή ωχρή, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα λίπασμα φυλλώματος, το οποίο περιλαμβάνει σίδηρο. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να οξινιστεί το έδαφος εισάγοντας τύρφη, θρυμματισμένο φλοιό ή θειικό αμμώνιο.

Ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα παράσιτα είναι οι αφίδες. Τα κύρια σημάδια της παρουσίας του είναι η βλάβη στα νεαρά φύλλα, η ανάπτυξη μυκητιασικών ασθενειών. Εάν ο αριθμός των αφιδών είναι μικρός, καταστρέφεται από φυσικούς εχθρούς - το δαντέλα και το πασχαλίτσα. Μπορείτε να πολεμήσετε μια μεγάλη εισβολή με ένα σπιτικό αφέψημα. Το κάνουν έτσι: 1 κιλό ακατέργαστο ή 200 γραμμάρια φρέσκων φύλλων τσουκνίδας, άνθη χαμομηλιού ή ρίζες πικραλίδας χύνονται με βραστό νερό και αφήνονται να παρασκευαστούν για 24 ώρες. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, χρησιμοποιήστε ένα εντομοκτόνο.

συμπέρασμα

Το Serrata hydrangea είναι ένας διακοσμητικός θάμνος με ευαίσθητα λουλούδια, που συχνά γίνεται η κύρια διακόσμηση του κήπου. Το φυτό δεν είναι καθόλου ιδιότροπο στις συνθήκες ανάπτυξης και φροντίδας. Ακόμα και οι άπειροι κάτοικοι του καλοκαιριού μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Εάν ακολουθήσετε τους βασικούς κανόνες της γεωργικής τεχνολογίας, το φυτό θα χαρεί με την ομορφιά του για πολλά χρόνια.

Κριτικές για serrata hydrangea

Alina Koreneva, 38 ετών, Voronezh
Καλλιεργώ ορτανσίες στον κήπο μου για πάνω από 10 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα φυτά με ευχαριστούν κάθε χρόνο με όμορφες και αρωματικές ταξιανθίες. Μου αρέσει το γεγονός ότι ο θάμνος είναι ανεπιτήδευτος, εύκολο στη φροντίδα. Εφαρμόζω λιπάσματα σε υγρό έδαφος ώστε να μην κάψω τις ρίζες. Πέρυσι χρησιμοποίησα Buiskie Fertilizers. Μετά από αυτούς, οι ροζ ταξιανθίες απέκτησαν μια πλούσια μπλε απόχρωση. Ήμουν ευχαριστημένος μόνο με μια τέτοια ποικιλία.
Anastasia Grudinina, 44 ετών, Belgorod
Οι ορτανσίες μεγάλωναν πάντα στην αυλή μου, και όλοι όσοι ήρθαν να με επισκεφτούν πάντα θαύμαζαν την ομορφιά των θάμνων και το ευχάριστο άρωμα. Έχω πολλές ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένης της ορτανσίας serrata. Και ενώ δεν ανθίζει τόσο πλούσια όσο η ορτανσία του κήπου, έχει και άλλα οφέλη. Μεταξύ αυτών είναι η αντίσταση στο κρύο και η ανεπιτήδευτη. Πέρυσι, οι αφίδες επιτέθηκαν στον θάμνο. Ήταν δυνατόν να την ξεφορτωθούμε με τη βοήθεια του Fitoverm. Μετά τη θεραπεία, ο θάμνος ανέκαμψε γρήγορα.

Δώστε σχόλια

Κήπος

Λουλούδια

Κατασκευή