Σπορά dichondra: συγχρονισμός, κανόνες ανάπτυξης, χαρακτηριστικά αναπαραγωγής

Το Dichondra είναι ένα αειθαλές βότανο της οικογένειας Bindweed. Το όνομά του μεταφράζεται ως "δύο κόκκοι": συνδέεται με τον καρπό του φυτού, που μοιάζει με κάψουλα με δύο θαλάμους. Στο φυσικό του περιβάλλον, αναπτύσσεται στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Αμερικής, της Ανατολικής Ασίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας. Η φύτευση και η φροντίδα του dichondra σε εύκρατο κλίμα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Περιγραφή του dichondra

Το φυτό είναι ένα τροπικό αμπέλι. Σε εύκρατα κλίματα μεγαλώνει έως 1,5-2 μ. Σε μήκος.

Το dichondra έχει υφέρπουσα λεπτά στελέχη από ασημί ή σμαραγδένιο χρώμα. Σε αυτά είναι συχνά πετιετικά φύλλα στρογγυλού σχήματος, καλυμμένα με ένα μικρό χνούδι. Το μέγεθός τους φτάνει σε διάμετρο 5-25 mm. Το Dichondra εκτιμάται ακριβώς για το όμορφο καταπράσινο φύλλωμά του, ενώ τα άνθη του είναι εμφανή και δεν έχουν διακοσμητικό ενδιαφέρον.

Στο έδαφος, η λιάνα σχηματίζει ένα χοντρό χαλί, οι υφέρπουσες βλαστοί της ριζώνουν γρήγορα χάρη στις επιφανειακές ρίζες που σχηματίζονται στα εσωτερικά.

Οι λιάνες με ασημένια και σμαραγδένια φύλλα φαίνονται οργανικά σε έναν φυτευτή

Το Dichondra ανθίζει από Μάιο έως Αύγουστο. Τα άνθη του είναι μικρά - περίπου 2-3 ​​mm σε διάμετρο. Το χρώμα τους μπορεί να είναι ανοιχτό κίτρινο, λιλά, ανοιχτό πράσινο.

Σε εύκρατα κλίματα, η καλλιέργεια και η φροντίδα του αμπελώδους διχόνδρου έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, καθώς καλλιεργείται ως ετήσιος. Σε θερμές περιοχές, εκτρέφεται ως πολυετές φυτό.

Σχόλιο! Το εσωτερικό διχόντρα το χειμώνα διατηρείται σε εσωτερικό χώρο, κατά τη ζεστή εποχή μεταφέρεται σε βεράντα ή μπαλκόνι.

Τύποι και ποικιλίες του dichondra

Συνολικά, υπάρχουν 15 είδη αυτού του τροπικού φυτού. Στη Ρωσία, καλλιεργούνται 2 διακοσμητικές ποικιλίες:

  • σμαραγδένιος καταρράκτης;
  • ασημένιος καταρράκτης.

Διαφέρουν ως προς το χρώμα των φύλλων και το μήκος του στελέχους.

Ο ασημένιος καταρράκτης φαίνεται υπέροχος σε συνδυασμό με άλλα λουλούδια και φυτά

Η σμαραγδένια ποικιλία είναι προικισμένη με ένα διακλαδισμένο στέλεχος και μικρά φύλλα στρογγυλού σχήματος και πλούσιο πράσινο χρώμα. Τις περισσότερες φορές καλλιεργείται σε γλάστρες, καθώς και σε γκαζόν. Το φυτό λατρεύει τη μερική σκιά.

Ο ασημένιος καταρράκτης έχει μακρούς μίσχους και ασημί φύλλα. Προτιμά να αναπτυχθεί στον ήλιο, δεν φοβάται την ξηρασία, ανακάμπτει γρήγορα αφού στεγνώσει το χώμα σε μια κατσαρόλα. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε μερική σκιά, με έλλειψη φωτός, η εμφάνιση του φυτού επιδεινώνεται.

Dichondra σε σχεδιασμό τοπίου + φωτογραφία

Το Dichondra χρησιμοποιείται στη σχεδίαση τοπίου για σχεδιασμό ampel - δηλαδή, κρεμαστές γλάστρες με λιάνα τοποθετούνται κάτω από τις μαρκίζες της οροφής για να διακοσμήσουν τους τοίχους του κτιρίου, καθώς και ως φυτό κάλυψης εδάφους.

Η τροπική λιάνα φαίνεται θεαματική ως καλλιέργεια εδάφους

Το εργοστάσιο χρησιμοποιείται για τοπία γκαζόν, οικόπεδα κήπου, βεράντες, βεράντες, κιόσκια, καθώς και για τη δημιουργία συνθέσεων στην όχθη μιας λίμνης ή δίπλα στην πισίνα. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους σχεδιαστές τοπίου να χρησιμοποιούν dichondra σε αίθρια αντί για γρασίδι για να γεμίσουν τα κενά μεταξύ των πλακιδίων που είναι επενδεδυμένα με πεζοδρόμια.

Το Dichondra συνδυάζεται αρμονικά με φούξια, πετούνια, μπεγκόνια, λοβία. Δημιουργεί ένα εντυπωσιακό υπόβαθρο για αυτούς.

Πώς μπορεί να πολλαπλασιαστεί το dichondra

Το Dichondra πολλαπλασιάζεται με σπόρους, μοσχεύματα και στρώσεις. Η πρώτη μέθοδος είναι επίπονη και χρονοβόρα. Ως εκ τούτου, τα μοσχεύματα διχόνδρας και η επίστρωση ασκούνται συχνότερα. Το πλεονέκτημα αυτών των δύο φυτικών μεθόδων δεν είναι μόνο στην απλότητά τους, αλλά και στο ότι καθιστούν δυνατή τη διατήρηση όλων των χαρακτηριστικών του γονικού θάμνου.

Πώς να διαδώσετε τα διχόνδρα με μοσχεύματα

Για την αναπαραγωγή του διχόνδρου με αμπελώδη μοσχεύματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βλαστούς που λαμβάνονται μετά το κλάδεμα του φθινοπώρου. Τοποθετούνται σε ένα υγρό υπόστρωμα σε βάθος 3 cm και μετά ποτίζονται με διεγερτικό ανάπτυξης. Στη συνέχεια, πρέπει να καλύπτονται χρησιμοποιώντας πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα βάζα, μη υφασμένα υλικά, να τοποθετούνται σε περβάζι ή να τοποθετούνται σε οποιοδήποτε φωτεινό, ζεστό μέρος. Όταν εμφανιστούν οι πρώτοι μπουμπούκια, το καταφύγιο αφαιρείται. Την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού, όταν ο καιρός είναι σωστός, φυτεύονται στο έδαφος σε μόνιμο μέρος.

Η μέθοδος εμβολιασμού καθιστά δυνατή την απόκτηση καλής ύλης για περαιτέρω αναπαραγωγή.

Πώς να καλλιεργήσετε διχόνδρα από σπόρους

Η Λιάνα από σπόρους σε εύκρατα κλίματα καλλιεργείται με τη μέθοδο δενδρυλλίων · στις νότιες περιοχές, μπορεί να φυτευτεί αμέσως στην περιοχή. Είναι απαραίτητο να σπείρετε διχόντρα για φυτά για μετέπειτα μετακίνηση στο έδαφος το χειμώνα, καθώς τα φυτά μεγαλώνουν αρκετά αργά και μπορεί να μην έχουν χρόνο να αποκτήσουν δύναμη και να γίνουν πιο δυνατά τη στιγμή που φυτεύονται σε ανοιχτό έδαφος.

Πολλαπλασιασμός του διχόνδρου με στρώσεις

Αυτός είναι ο ευκολότερος και πιο αξιόπιστος τρόπος. Συνίσταται στο γεγονός ότι τα στρώματα πιέζονται στο υγρό έδαφος στις τοποθεσίες των εσωτερικών - σε αυτά τα σημεία θα αρχίσουν να σχηματίζονται νέες ρίζες. Θα εμφανιστούν σε περίπου 7-14 ημέρες, μετά από έναν άλλο μήνα χωρίζονται από τον θάμνο και φυτεύονται σε νέο μέρος. Τα μοσχεύματα ριζώνουν πολύ γρήγορα και ριζώνουν καλά - χάρη στις επιφανειακές ρίζες.

Βέλτιστες συνθήκες για την ανάπτυξη διχόνδρας

Το Dichondra είναι ένα τροπικό θερμόφιλο φυτό και απαιτούνται κατάλληλες συνθήκες για αυτό. Η θερμοκρασία του αέρα στην οποία θα μεγαλώσει κανονικά το αμπέλι πρέπει να είναι 18-25 βαθμούς. Εάν το θερμόμετρο πέσει κάτω από 10, το φυτό μαραίνεται και πεθαίνει. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες - περίπου 30 μοίρες - οδηγούν σε κιτρίνισμα και στέγνωμα, επομένως, σε ζεστό καιρό, τα διχόντρα πρέπει να ποτίζονται συχνά, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την υπερχείλιση του εδάφους.

Πώς και πότε να φυτέψετε σωστά το dichondra

Οι κανόνες για τη φύτευση διχόνδρων σε ανοιχτό έδαφος και τη φροντίδα του εξαρτώνται από το κλίμα της περιοχής. Μπορείτε να φυτέψετε ένα φυτό μόνο όταν ο καιρός είναι ζεστός το καλοκαίρι - η θερμοκρασία διατηρείται περίπου στους 20 βαθμούς ή υψηλότερη.

Σπουδαίος! Για να φυτέψετε διχόντρα σε ανοιχτό έδαφος, πρέπει να επιλέξετε μια καθαρή, ηλιόλουστη μέρα χωρίς βροχόπτωση.

Συγχρονισμός

Σε εύκρατες περιοχές, το dichondra πρέπει να φυτευτεί τον Ιούνιο. Στις νότιες περιοχές, ο χρόνος προσγείωσης είναι τα μέσα Μαΐου.

Επιλογή τοποθεσίας και προετοιμασία εδάφους

Κατά τη φύτευση σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να επιλέξετε μια μη αεριζόμενη τοποθεσία. Ο ασημένιος καταρράκτης προτιμά ηλιόλουστες περιοχές, η σμαραγδένια ποικιλία πρέπει να τοποθετηθεί σε μερική σκιά.

Δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις για το έδαφος. Η μόνη προϋπόθεση είναι ότι η γη αποστραγγίζεται. Το φυτό θα ευδοκιμήσει σε αργιλώδες έδαφος με pH 6,6 έως 8.

Πώς να φυτέψετε διχόντρα στο έδαφος

Η Λιάνα μεγαλώνει αρκετά αργά και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν το χρησιμοποιείτε ως φυτό κάλυψης εδάφους. Κατά τη φύτευση στο έδαφος, είναι απαραίτητο να παρατηρηθεί η απόσταση μεταξύ των θάμνων - περίπου 15 εκ. Οι τρύπες σκάβονται σε τέτοιο βάθος ώστε η ρίζα με ένα κομμάτι γης να μπορεί να χωράει ελεύθερα σε αυτές. Τα φυτά τοποθετούνται στις τρύπες φύτευσης με τη μέθοδο μεταφόρτωσης και στη συνέχεια καλύπτονται με χώμα, σφραγίζονται και ποτίζονται.

Στην πραγματικότητα, το dichondra είναι ένα ζιζάνιο, οπότε μεγαλώνει καλά και δεν φοβάται ασθένειες και παράσιτα

Αυξανόμενοι κανόνες Dichondra

Η σωστή φύτευση και η φροντίδα του αμπελώδους διχόντρου είναι πολύ σημαντική.Μόνο αν παρατηρηθεί η αναπτυσσόμενη τεχνολογία, το φυτό θα διατηρήσει τις διακοσμητικές του ιδιότητες για 5-6 χρόνια. Χρειάζεται τακτικό πότισμα, λίπανση, βοτάνισμα, κλάδεμα.

Πρόγραμμα ποτίσματος και σίτισης

Το Dichondra πρέπει να ποτίζεται τακτικά καθώς στεγνώνει η γη. Αυτό πρέπει να γίνει το βράδυ, έτσι ώστε να μην υπάρχουν καψίματα ήλιων, διαφορετικά το φυτό μπορεί να καεί. Πρέπει να ποτίσετε στην ίδια τη ρίζα. Επιπλέον, τις ζεστές μέρες, απαιτείται καθημερινή υγρασία των θάμνων το πρωί ή το βράδυ.

Είναι σημαντικό να μην επιτρέπεται η στασιμότητα του νερού και η υπερχείλιση του εδάφους, διαφορετικά οι ρίζες θα αρχίσουν να σαπίζουν.

Προσοχή! Η ανθεκτική στην ξηρασία ποικιλία ανέχεται βραχυπρόθεσμες περιόδους χωρίς πότισμα καλά, αλλά όταν το έδαφος είναι υγραμένο, το φύλλωμα θα είναι παχύτερο, πιο φρέσκο, πιο κορεσμένο στο χρώμα.

Μία φορά κάθε 2 εβδομάδες, συνιστάται η σίτιση με ανόργανα λιπάσματα με κάλιο και άζωτο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συγκροτήματα σχεδιασμένα για φυλλοβόλα φυτά εσωτερικού χώρου. Μετά τη λίπανση, το αμπέλι πρέπει να ποτίζεται έτσι ώστε να μην καεί.

Χαλάρωση και βοτάνισμα

Το ριζικό σύστημα του dichondra βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Για να μην το βλάψετε, το βοτάνισμα και η χαλάρωση πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά και μόνο με το χέρι.

Τσίμπημα και κοπή

Μετά το σχηματισμό του όγδοου φύλλου, το διχόντρα τσιμπήθηκε για να αρχίσει η διακλάδωση και ο σχηματισμός μιας πλούσιας κορώνας.

Καθ 'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς μεγαλώνουν οι βλαστοί, κλαδεύονται. Χάρη σε αυτό, το dichondra φαίνεται πάντα πλούσιο. Πολύ μεγάλοι βλαστοί που αποκλείονται από τη σύνθεση υπόκεινται σε κλάδεμα. Η τελευταία διαδικασία πραγματοποιείται το φθινόπωρο, πριν από την προετοιμασία των αμπέλων για το χειμώνα. Κομμένα μοσχεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλαπλασιασμό.

Προετοιμασία διχόντρα για χειμώνα

Σε εύκρατα κλίματα, το dichondra καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό. Εάν πρέπει να το διατηρήσετε μέχρι την άνοιξη, πρέπει να προχωρήσετε ως εξής:

  1. Πριν από την έναρξη του παγετού, κόψτε το εναέριο μέρος.
  2. Σκάψτε το ρίζωμα του διχόδρου. Προχωρήστε απαλά για να απομακρύνετε το μπλοκ.
  3. Μεταφέρετε σε υπόγειο με θερμοκρασία τουλάχιστον + 10 μοίρες, καλύψτε με υγρή τύρφη ή καλύψτε με μάλλον παχύ στρώμα υγρής άμμου, ώστε οι ρίζες να μην στεγνώσουν.

Μετά από τέτοιο χειμώνα, θα πρέπει να εμφανιστούν νέοι μίσχοι με ρίζες. Πρέπει να κοπούν με ένα κοφτερό μαχαίρι και να φυτευτούν σε μεμονωμένες γλάστρες. Με την έναρξη του ζεστού καιρού, μεταφέρετε το διχάνδρα σε ανοιχτό έδαφος, ενώ εφαρμόζετε λίπασμα. Ή μπορείτε να περιμένετε τις βέλτιστες θερμοκρασίες και να τις φυτέψετε αμέσως στο έδαφος χωρίς να τις τοποθετήσετε σε μπολ.

Στις νότιες περιοχές, το dichondra αφήνεται μέχρι το χειμώνα στον κήπο: καλύπτεται με γη, καλύπτεται με μεμβράνη, πάνω από την οποία τοποθετούνται πεσμένα φύλλα ή βελόνες.

Εάν το αμφίπολο του dichondra μεγαλώνει σε έναν κήπο σε γλάστρες, όταν ο κρύος καιρός μπαίνει, μεταφέρεται σε ένα δωμάτιο: κλειστή βεράντα, μπαλκόνι, χαγιάτι.

Παράσιτα και ασθένειες

Το Dichondra είναι ανθεκτικό σε ασθένειες και παράσιτα και η καταπολέμηση τους συχνά περιορίζεται σε προληπτικά μέτρα:

  • ζιζανίων με το χέρι εγκαίρως, μην σκουπίζετε το χώμα γύρω από τον θάμνο.
  • Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά τη σίτιση, παρακολουθείτε το επίπεδο του αζώτου - δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλό.
  • με πολύ πυκνή πυκνή κορώνα, μειώστε την ποσότητα ποτίσματος ώστε να μην προκαλέσετε εμφάνιση μούχλας και μυκήτων.

Σπουδαίος! Η υπερβολική υγρασία για το dichondra είναι πολύ πιο επιβλαβής από την υπερβολική ξήρανση μιας σφαίρας της γης.

Τα παράσιτα που μολύνουν μερικές φορές ένα φυτό περιλαμβάνουν νηματώδεις, σκαθάρια ψύλλων, λευκές μύγες και αφίδες.

Τα νηματώδη μπορούν να σκοτώσουν τροπικά αναρριχητικά φυτά. Εμφανίζονται σε υψηλή υγρασία. Δεν είναι εύκολο να τα αντιμετωπίσουμε, κατά κανόνα, το φυτό υπόκειται σε καταστροφή και το έδαφος υποβάλλεται σε επεξεργασία με χημικά.

Τα υπόλοιπα παράσιτα προσβάλλουν λιγότερο συχνά την άμπελο. Για να τα καταστρέψετε, χρησιμοποιήστε ακαρεοκτόνα μέσα.

συμπέρασμα

Η φύτευση και η φροντίδα του dichondra είναι μια αρκετά συναρπαστική δραστηριότητα για ερασιτέχνες κηπουρούς, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Η αμοιβή για την εργασία θα είναι ένα όμορφα σχεδιασμένο, ευχάριστο στον ιστότοπο των ματιών.

Δώστε σχόλια

Κήπος

Λουλούδια

Κατασκευή