Η Iris ανθίζει στο σχεδιασμό ενός κήπου και ενός εξοχικού σπιτιού

Οι ίριδες είναι πολυετή λουλούδια που είναι δημοφιλή στους σχεδιαστές τοπίου. Αυτό οφείλεται στις υψηλές διακοσμητικές τους ιδιότητες, την ανεπιτήδευτη φροντίδα και τη συμβατότητά τους με πολλές άλλες καλλιέργειες κήπων. Τώρα υπάρχουν περισσότερα από 700 είδη αυτών των λουλουδιών, τα οποία διαφέρουν ως προς το μέγεθος του γυαλιού, το ύψος του θάμνου και το χρώμα των πετάλων. Οι ίριδες στο σχεδιασμό τοπίου εκτιμούνται επίσης για το γεγονός ότι μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα μέρος για περισσότερα από 15 χρόνια, γεγονός που σας επιτρέπει να δημιουργείτε πολυετείς συνθέσεις που δεν απαιτούν πολύπλοκη συντήρηση.

Οι ίριδες συμβάλλουν στη ζωή κάθε λουλουδιών

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού τοπίου με ίριδες

Όταν χρησιμοποιείτε ίριδες στον σχεδιασμό του κήπου, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά αυτού του φυτού. Το ριζικό του σύστημα βρίσκεται επιφανειακά, οπότε δεν μπορεί να αντέξει τον ανταγωνισμό με ισχυρότερους συνεργάτες. Επιπλέον, αυτό το πολυετές είναι φωτοφίλο και με την έλλειψη ηλιακού φωτός, ο θάμνος απλώνεται, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της διακόσμησης.

Η περίοδος ανθοφορίας των ίριδων δεν είναι μεγάλη, αλλά το πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι καθολικές. Επομένως, αυτό το πολυετές μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ομαδικές συνθέσεις, καθώς και να χρησιμοποιηθεί ως ταινία. Η Ίρις θεωρείται μεταβατικός κρίκος, καθώς γεμίζει με επιτυχία τον προσωρινό χώρο μεταξύ της ανθοφορίας των καλλιεργειών της άνοιξης και του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια της εκκολαπτόμενης περιόδου, το οικόπεδο ή ο κήπος είναι γεμάτος με χρώματα, και ακόμη και οι πιο μη γωνιακές γωνίες φαίνονται κομψές και κομψές.

Με ποια φυτά συνδυάζεται η ίριδα;

Όταν χρησιμοποιείτε ίριδες στον κήπο και για τη διακόσμηση ενός οικοπέδου, όπως στην παρακάτω φωτογραφία, είναι απαραίτητο να μάθετε πώς να συνδυάσετε σωστά αυτά τα πολυετή φυτά με άλλες καλλιέργειες. Κατά τη φύτευση σε ομάδες, τα φυτά δεν πρέπει να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να αναπτυχθούν, να ανθίσουν.

Σπουδαίος! Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πολυετών, οι οποίες διαφέρουν στο ύψος των θάμνων και στο σχήμα του γυαλιού, οπότε όταν επιλέγετε συνεργάτες, πρέπει να δώσετε προσοχή σε αυτό το χαρακτηριστικό.

Όταν συνδυάζετε ίριδες στο σχεδιασμό τοπίου, οι ακόλουθοι πολιτισμοί είναι ιδανικοί συνεργάτες για:

 • ανατολίτικη παπαρούνα;
 • κρίνοι;
 • άγριος;
 • daylilies;
 • οξυάκανθα;
 • διαφορετικοί τύποι αρκεύθου?
 • πλήθος;
 • astilba;
 • θάμνος με κίτρινα φυλλοειδή άνθη;
 • αρακάς;
 • όλους τους τύπους phlox.
 • thuja;
 • δελφίνια;
 • έμπετρο;
 • χλόη;
 • τριαντάφυλλα
 • ουροδόχος κύστη.

Τα φυτά χαμηλής ανάπτυξης, όπως πανσέδες, κατιφές, μαργαρίτες, ξεχασμένοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτο πλάνο στο παρτέρι.

Το πλεονέκτημα ενός πολυετούς είναι απαράδεκτο στη φροντίδα

Η χρήση των ίριδων στο σχεδιασμό του κήπου

Οι ίριδες συγκαταλέγονται μεταξύ των ευπροσάρμοστων χρωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία στυλ διαμόρφωσης τοπίου.

Υφιστάμενα πολυετή είδη:

 • νάνος (έως 45 cm) - ιδανικός για αλπικές διαφάνειες, πεζοπόρους
 • μεσαίου μεγέθους (45-70 cm) - χρησιμοποιείται συχνότερα σε ομαδικές φυτεύσεις.
 • ύψος (από 75 cm) - χρησιμοποιείται για το φόντο των παρτέρια και τη διακόσμηση των ταμιευτήρων.

Ανάλογα με την ιδέα του ανθοπωλείου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ίριδες στον σχεδιασμό τοπίου του κήπου, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, με διαφορετικούς τρόπους.

Οι πιο επιτυχημένες επιλογές για τη χρήση αυτού του πολυετούς:

 1. Ταινία... Οι ίριδες φαίνονται ευνοϊκά ως ξεχωριστοί θάμνοι με φόντο πράσινο γρασίδι.
 2. Μονο λουλούδια... Για να διακοσμήσουν τον κήπο, πολλοί σχεδιαστές τοπίου συμβουλεύουν να δημιουργήσουν παρτέρια διαφορετικών μεγεθών με τη συμμετοχή λουλουδιών μιας ή δύο αποχρώσεων.
 3. Ραμπάτκι... Σε αυτήν την περίπτωση, οι ίριδες πρέπει να φυτεύονται στη μία ή και στις δύο πλευρές του μονοπατιού του κήπου.
 4. Κήποι βράχου... Για να αποκτήσετε μια επιτυχημένη σύνθεση, αυτό το πολυετές ανθοφορία συνδυάζεται καλύτερα με νάνοι είδη πεύκων και ερυθρελατών.
 5. Ηστην ακτή του ταμιευτήρα... Συχνά, υπάρχει μια τεχνητή λίμνη στο σχεδιασμό τοπίου του κήπου, έτσι οι ίριδες φαίνονται τέλειες κατά μήκος της ακτογραμμής. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε είδη λουλουδιών βάλτου.

Όταν χρησιμοποιείτε ίριδες στο σχεδιασμό τοπίου του κήπου (φαίνεται παρακάτω), πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα γενειοφόρα είδη προτιμούν να αναπτύσσονται σε ανοιχτές ηλιόλουστες περιοχές και τα γενειοφόρα μπορούν να αντέχουν σε ελαφριά μερική σκιά χωρίς να θίγεται η ανθοφορία.

Οι πέτρινοι λίθοι μπορούν να τονίσουν ευνοϊκά την ομορφιά των ίριδων.

Ίριδες στον σχεδιασμό τοπίου ενός εξοχικού σπιτιού

Αυτό το πολυετές μπορεί να βρεθεί σε κάθε δεύτερη εξοχική κατοικία. Αυτή η δημοτικότητα εξηγείται από την ανεπιτήδευτη ικανότητα του φυτού, το οποίο δεν προκαλεί πολλά προβλήματα στον καλλιεργητή. Συχνά, οι ίριδες στο σχεδιασμό τοπίου ενός καλοκαιριού εξοχικού σπιτιού, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία φωτεινών τόνων και τη διακόσμηση κτιρίων. Αυτό το πολυετές μπορεί να φυτευτεί κατά μήκος του φράχτη, στην είσοδο του κιόσκι, στο παρτέρι κοντά στη βεράντα.

Μια εξαιρετική λύση θα ήταν η ιδέα της χρήσης ίριδων σε ένα εξοχικό σπίτι, το οποίο φαίνεται στη φωτογραφία, με τη μορφή 5-6 ξεχωριστών ομάδων που αποτελούνται από διάφορα είδη φυτών. Η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 1-1,5 m, κάτι που θα επιτρέψει στα πολυετή φυτά να αναπτυχθούν πλήρως και να ανθίσουν.

Σπουδαίος! Τέτοιες ομαδικές φυτεύσεις φαίνονται υπέροχες στο φόντο του σκοτεινού εδάφους, οπότε κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, ο χώρος μεταξύ τους μπορεί να καλυφθεί με τύρφη.

Οι ίριδες πάνε καλά με παιώνιες

Κρεβάτια και παρτέρια με ίριδες

Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία, οι ίριδες στον κήπο και στο προσωπικό οικόπεδο χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη δημιουργία παρτέρια και παρτέρια. Στο σχεδιασμό τοπίου, τέτοιες συνθέσεις ονομάζονται ιριδάρια. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται μόνο ίριδες για φύτευση, αλλά επιτρέπονται διαφορετικές ποικιλίες και είδη αυτού του πολυετούς. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τα σωστά φυτά που ταιριάζουν μεταξύ τους στη σκιά των πετάλων, στο ύψος του θάμνου και στο χρονοδιάγραμμα της ανθοφορίας.

Κατά τη δημιουργία ενός ιριδίου, πρέπει να τηρείτε τους ακόλουθους κανόνες:

 • χλωμές ποικιλίες χάνονται στο φόντο των φωτεινών ειδών?
 • τα ποικίλα είδη πρέπει να συνδυάζονται με μονοχρωματικά.
 • διαφορετικές σκοτεινές ποικιλίες δεν είναι συμβατές μεταξύ τους.
Σπουδαίος! Όταν δημιουργείτε παρτέρια στο προσκήνιο, είναι προτιμότερο να φυτέψετε είδη νάνων με απόσταση 12-15 εκ. Θα πρέπει να ακολουθούνται από μεσαίου μεγέθους και στο κέντρο - υψηλά με ρυθμό 4 τεμ. για 1 τετραγωνικό. Μ.

Συνθέσεις με ίριδες στον κήπο και στο χώρο του ξενοδοχείου

Λόγω της μικρής άνθισης των ίριδων, οι σχεδιαστές τοπίου συνιστούν τη χρήση αυτού του λουλουδιού σε συνθέσεις πολλών συστατικών. Αυτό βοηθά στη δημιουργία μιας ομοιόμορφα μεταβαλλόμενης εικόνας καθώς ανθίζουν μεμονωμένες ομάδες φυτών.

Ένας συνδυασμός ίριδων με τριαντάφυλλα μπορεί να είναι ιδανικός. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πρώτοι αποκρύπτουν επιτυχώς τους γυμνούς βλαστούς του τελευταίου. Η σύνθεση μπορεί να συμπληρωθεί με νούφαρα, τα οποία ανθίζουν αργότερα και, επιπλέον, δεν δίνουν πολύ σκιά. Όταν φυτεύετε ίριδες με δελφίνια, πρέπει να λάβετε υπόψη το ογκώδες φύλλωμα του τελευταίου και να φυτέψετε τα φυτά σε επαρκή απόσταση.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα δημιουργίας μιας συνθέσεως λουλουδιών πολλαπλών συστατικών χρησιμοποιώντας γενειοφόρες ίριδες σε αποχρώσεις μπλε-μπλε-ιώδους, όπου οι υπόλοιπες καλλιέργειες πρέπει να επιλεγούν με το ίδιο συνδυασμό χρωμάτων και μόνο κρίνοι πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κίτρινη ή πορτοκαλί σκιά .

Η φύτευση σύμφωνα με το σχέδιο θα σας επιτρέψει να επιτύχετε μεγάλα ανθισμένα παρτέρια

Είναι πάντα σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη το ύψος των φυτών.

Κανόνες και παραδείγματα παρτέρια με ίριδες

Αυτό το πολυετές βλέμμα οργανικά σε οποιοδήποτε στυλ σχεδιασμού τοπίου. Και οι φωτογραφίες από ίριδες με άλλα λουλούδια στον κήπο το αποδεικνύουν μόνο.

Οι ίριδες φαίνονται καλές σε συνδυασμό με τα δημητριακά

Αυτό το πολυετές κοντά στη δεξαμενή φαίνεται τέλειο

Το μονοχρωματικό ξενώνα ταιριάζει καλά με ποικίλους τύπους ίριδων.

Είναι ευεργετικό να συνδυάσετε τις ίριδες με το λούπινο, καθώς αναδεικνύουν την ομορφιά του άλλου

Η δημιουργία σχεδίου τοπίου απαιτεί συμμόρφωση με 3 κανόνες:

 • ενότητα στυλ;
 • απλότητα του σχεδιασμού
 • τήρηση του κυρίαρχου κανόνα.

Μόνο μια σαφής εφαρμογή αυτών των συστάσεων θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε υπέροχες συνθέσεις λουλουδιών στον ιστότοπό σας, όπου κάθε στοιχείο θα συμπληρώνει το άλλο.

συμπέρασμα

Οι ίριδες στο σχεδιασμό του τοπίου είναι ένα ιδανικό πολυετές, η άνθιση του οποίου συμβαίνει σε μια εποχή που οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες έχουν ήδη μαραθεί και οι καλοκαιρινές καλλιέργειες δεν έχουν ακόμη ανθίσει. Χάρη σε αυτό, ο κήπος ή η προσωπική πλοκή αρχίζει να λάμπει με νέα χρώματα, αν και όχι για πολύ. Ως εκ τούτου, η δημοτικότητα του φυτού αυξάνεται κάθε χρόνο, και η ανεπιτήδευσή του συμβάλλει μόνο σε αυτό.

Δώστε σχόλια

Κήπος

Λουλούδια

Κατασκευή