Λαχανικά γειτονιάς στα κρεβάτια: τραπέζι

Μπορείτε να κάνετε τον κήπο σας όμορφο και ταυτόχρονα να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε κομμάτι γης με τη βοήθεια μικτών κρεβατιών. Η τεχνολογία περιλαμβάνει τη φύτευση διαφόρων τύπων φυτών σε μία κορυφογραμμή. Η γειτονιά των λαχανικών στα κρεβάτια μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των φυτών από επιβλαβείς ιούς και έντομα. Επίσης, οι συνδυασμοί ορισμένων φυτών επιταχύνουν την ανάπτυξη του άλλου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ασύμβατες κουλτούρες που δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε κοντινή απόσταση. Δεδομένων αυτών των αντιφατικών γεγονότων, η δημιουργία μικτών κρεβατιών πρέπει να προσεγγιστεί με ικανοποίηση ώστε να μην βλάψει τα φυτά, αλλά να βελτιώσει τις συνθήκες καλλιέργειάς τους.

Τεχνολογικά πλεονεκτήματα

Μικτός φύτευση λαχανικών στον κήπο έχουν πολλά πλεονεκτήματα από την απομονωμένη καλλιέργεια καλλιεργειών:

 • η έκταση του οικοπέδου χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ·
 • φυτά που τρέφονται με εξαιρετικά μικροστοιχεία καταστρέφουν ομοιόμορφα το έδαφος, χωρίς να ανταγωνίζονται μεταξύ τους.
 • οι γείτονες στον κήπο μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση του άλλου.
 • αρώματα που εκπέμπονται από ορισμένα φυτά μπορούν να προσελκύσουν ή να τρομάξουν τα έντομα.
 • η σωστή διάταξη των φυτών μπορεί να παρέχει προστασία από τον άνεμο και να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό μικροκλίμα για την καλλιέργεια συγκεκριμένων καλλιεργειών ·
 • Η μικτή καλλιέργεια λαχανικών εξαλείφει τη χρήση χημικών λιπασμάτων, χρησιμοποιώντας μόνο τις φυσικές δυνάμεις της γης για να επιτευχθεί καλή συγκομιδή.

Έτσι, τα μικτά κρεβάτια είναι ένας εύκολος τρόπος για τη βελτίωση της απόδοσης. Με τη βοήθεια αυτής της τεχνολογίας, είναι δυνατή η αποτελεσματική χρήση των χερσαίων πόρων και, χωρίς τη χρήση επιπρόσθετων πόρων, η προσέλκυση ωφέλιμων επικονιαστικών εντόμων, η αποτροπή παρασίτων και η δημιουργία των απαραίτητων μικροκλιματικών συνθηκών.

Αρχές για το σχηματισμό μικτών κορυφογραμμών

Κατά τη δημιουργία μικτών κρεβατιών, πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι ακόλουθες αρχές:

 • Στο κεντρικό τμήμα της μικτής κλίνης, συνιστάται η καλλιέργεια καλλιεργειών με μακρά περίοδο ωρίμανσης.
 • οι άκρες της κορυφογραμμής θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια μικρών και ταχέως ωρίμασης καλλιεργειών, για παράδειγμα, μαρούλι, σπανάκι.
 • κατά το συνδυασμό φυτών, είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη η ανάπτυξη των ριζών τους. Έτσι, σε άμεση γειτνίαση, μπορείτε να φυτέψετε καλλιέργειες με ένα ισχυρό και ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα.
 • Σε μικτή καλλιέργεια, οι ασυμβίβαστες καλλιέργειες πρέπει να φυτεύονται όσο το δυνατόν πιο μακριά.

Αφού αποφασίσατε να δημιουργήσετε μικτά κρεβάτια στον κήπο σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παραπάνω αναπτυσσόμενες αρχές και να εξοικειωθείτε προσεκτικά με τις ιδιότητες των διαφόρων καλλιεργειών. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η τεχνολογία σάς επιτρέπει να φυτεύετε λουλούδια και λαχανικά ταυτόχρονα στο ίδιο κρεβάτι. Έτσι, τα φυτά λουλουδιών όχι μόνο μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στις καλλιέργειες λαχανικών, αλλά και να κάνουν τον κήπο ακόμα πιο όμορφο.

Χρήσιμες ιδιότητες των φυτών

Σε κοντινή απόσταση από φυτά που απαιτούν επικονίαση, συνιστάται να φυτέψετε καλλιέργειες που προσελκύουν επικονιαστές. Αυτές περιλαμβάνουν διάφορες ποικιλίες μέντας, μαντζουράνας, χαμομήλι, θυμάρι, βάλσαμο λεμονιού. Αυτά τα φυτά δεν είναι λαχανικά, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς σκοπούς ή ως διακόσμηση κήπου. Το άρωμά τους προσελκύει σφήκες και αρπακτικές μύγες, που επικονιάζουν ανθισμένα φυτά.

Τα βαριά εδάφη απαιτούν συνεχή χαλάρωση. Σε αυτήν την περίπτωση, οι γαιοσκώληκες μπορούν να βοηθήσουν τον αγρότη. Για να τους προσελκύσετε, μπορείτε να φυτέψετε κρεμμύδια, ραδίκια, βαλεριάνα.

Το σκόρδο βοηθά στην καταπολέμηση των αφίδων. Η μυρωδιά του απωθεί τα επιβλαβή έντομα.Το σκόρδο συμβάλλει επίσης στη συσσώρευση θείου στο έδαφος.

Σπουδαίος! Τα παραπάνω φυτά, με εξαίρεση το σκόρδο, είναι συμβατά με όλες τις καλλιέργειες.

Συνδυασμοί λαχανικών

Κατά τη δημιουργία μικτών κρεβατιών λαχανικών, πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά «γείτονες» που δεν θα βλάψουν ο ένας τον άλλον, αλλά θα παρέχουν αμοιβαία βοήθεια. Οι ιδιότητες των περισσότερων καλλιεργειών είναι ατομικές, επομένως, κατά τη δημιουργία σύνθετων φυτεύσεων, κάθε φυτό πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά:

Ντομάτες

Συνιστάται να καλλιεργείτε σκόρδο, θάμνους με χαμηλή ανάπτυξη φασόλια, λάχανο, καρότα, τεύτλα, σπανάκι, μαϊντανό κοντά στην τομάτα. Τα βότανα με ιδιαίτερα έντονο άρωμα (θυμάρι, βάλσαμο λεμονιού, βασιλικό) απωθούν τα παράσιτα, βελτιώνουν τη γεύση των ντοματών και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους.

Δεν συνιστάται η καλλιέργεια αγγουριών, άνηθου, μάραθου και πατατών κοντά σε ντομάτες.

Αγγούρια

Τα αγγούρια πηγαίνουν καλά στα κρεβάτια με διάφορα τύποι φασολιών, φασόλια, μαρούλι, κρεμμύδια, λάχανο, άνηθο, παντζάρια, σέλινο. Οι ντομάτες είναι ίσως η μόνη καλλιέργεια που δεν πρέπει να φυτεύεται δίπλα στα αγγούρια.

Εκπληκτικός γείτονας για αγγούρια είναι ένα ραπανάκι. Φοβίζει τα ακάρεα και τα σκαθάρια των φύλλων. Ταυτόχρονα, το ραπανάκι βελτιώνει τη γεύση της καλλιέργειας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εγγύτητα των αγγουριών με τα κρεμμύδια είναι αμοιβαία επωφελής.

Λάχανο

Το λάχανο συχνά προσβάλλεται από επιβλαβή έντομα. Έτσι, το λευκό τριφύλλι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των κάμπιων. Σπέρνεται ακριβώς κάτω από τη ρίζα του λάχανου. Το λευκό τριφύλλι απωθεί επίσης τις αφίδες λάχανου και τις μύγες ρίζας. Το σέλινο βοηθά στην καταπολέμηση των χωμάτινων ψύλλων κατά την καλλιέργεια λάχανου. Βότανα με έντονα, φωτεινά αρώματα τρομάζουν τις πεταλούδες λάχανου. Τα πράσα βοηθούν στην αποφυγή βλάβης των καλλιεργειών σας. Ο άνηθος έχει διπλή ευεργετική επίδραση στο λάχανο: απωθεί τις αφίδες και βελτιώνει τη γεύση του λαχανικού.

Πατάτες, φασόλια, μαρούλι, τεύτλα μπορούν να αναπτυχθούν στη γειτονιά του λάχανου χωρίς να προκαλέσουν βλάβη. Οι ντομάτες, τα σταφύλια, το σκόρδο δεν πρέπει να φυτεύονται σε μικτό κρεβάτι με λάχανο.

Πατάτες

Οι πατάτες συχνά φυτεύονται ως αυτόνομη σοδειά, ωστόσο, μπορούν να βρεθούν κατάλληλοι υγιείς γείτονες. Έτσι, το χρένο μπορεί να προστατεύσει τις πατάτες από κοριοί και τα όσπρια φέρνουν άζωτο στο έδαφος, το οποίο έχει ευεργετική επίδραση στην παραγωγικότητα της πατάτας. Τα όσπρια προστατεύουν επίσης τις πατάτες από το σκαθάρι της πατάτας του Κολοράντο.

Αβλαβείς γείτονες για λάχανο σε μικτό κρεβάτι είναι σαλάτες, ραπανάκια, καλαμπόκι, κόλιανδρο. Δεν συνιστάται η καλλιέργεια τεύτλων, ηλίανθων και ντοματών κοντά σε πατάτες.

Τόξο

Ο συνδυασμός καρότων και κρεμμυδιών είναι κλασικός για τους κήπους μας. Αυτά τα δύο φυτά στον ίδιο κήπο τρομάζουν τα παράσιτα, οι ρίζες τους δεν ανταγωνίζονται. Εκτός από τα καρότα, τα τεύτλα, τα αγγούρια, τα ραπανάκια, το σπανάκι, το μαρούλι είναι κατάλληλα για τη γειτονιά με τα κρεμμύδια. Δεν συνιστάται να φυτεύετε φασόλια, φασόλια, μπιζέλια στο ίδιο κρεβάτι με κρεμμύδια.

Άλλες καλλιέργειες λαχανικών μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μικτών κρεβατιών. Έτσι, για παράδειγμα, το σκόρδο αισθάνεται ωραίο σε έναν κήπο με φράουλες. Και παρόλο που το σκόρδο δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση στην καλλιέργεια μούρων, αυτός ο συνδυασμός φυτών επιτρέπει την ορθολογική χρήση της γης.

Το μέντα, το ραπανάκι και τα όσπρια μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη και την ωρίμανση των κολοκυθιών. Συνιστάται να φυτεύετε μελιτζάνες σε μικτά κρεβάτια σε συνδυασμό με φασόλια, βασιλικό ή μπιζέλια. Ο κενός χώρος μεταξύ των σειρών των τεύτλων μπορεί να γεμίσει με πράσινη σαλάτα, η οποία θα είναι υπέροχος γείτονας. Πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα άλλων φυτικών καλλιεργειών βρίσκονται στον παρακάτω πίνακα.

Φυσικά, είναι δύσκολο για τους αρχάριους κηπουρούς να πλοηγηθούν σε ολόκληρη την ποικιλία των λαχανικών και να επιλέξουν σχέδια για τη δημιουργία μικτών κρεβατιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι έμπειροι αγρότες προσφέρουν ορισμένα σχέδια για φύτευση φυτών σε μικτές κορυφογραμμές. Εδώ είναι μερικά από αυτά:

 1. Το μαρούλι πρέπει να φυτευτεί στην πρώτη, ακραία σειρά της κορυφογραμμής.Η δεύτερη σειρά μπορεί να φυτευτεί με ραπανάκια ή καρότα, ο συνδυασμός αυτών των ριζών σε μια σειρά είναι επίσης ευπρόσδεκτος. Στην τρίτη σειρά ενός τέτοιου μικτού κρεβατιού, τα κρεμμύδια πρέπει να φυτεύονται. Η τέταρτη και η πέμπτη σειρά του κρεβατιού πρέπει να επαναλαμβάνουν τη δεύτερη και την πρώτη, αντίστοιχα.
 2. Στη μέση του κήπου είναι απαραίτητο να φυτέψετε αγγούρια. Το ένα άκρο ενός τέτοιου μικτού κρεβατιού διατίθεται για καλλιέργεια φασολιών, το άλλο για λάχανο.
 3. Είναι λογικό να εναλλάσσονται καρότα με κρεμμύδια ή μαντζουράνα, ώστε να υπάρχει απόσταση 30-35 cm μεταξύ των σειρών των καρότων.

Μπορείτε να εξοικειωθείτε με κάποια άλλα σχέδια φύτευσης φυτικών φυτών σε μικτά κρεβάτια παρακολουθώντας το βίντεο:

Χρήσιμα βότανα

Είναι γενικά αποδεκτό ότι στον κήπο πρέπει να καλλιεργούνται μόνο χρήσιμα φυτά που είναι τρόφιμα. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ορισμένα βότανα, λουλούδια και ακόμη και ζιζάνια μπορούν να είναι ευεργετικά στον κήπο:

 • το θυμάρι δίπλα στα κρεμμύδια μπορεί να αυξήσει σημαντικά την απόδοσή του.
 • Το γεράνι, η πετούνια και η μαντζουράνα όχι μόνο μπορούν να διακοσμήσουν τον κήπο με αυξανόμενες πιπεριές, αλλά και να βελτιώσουν την απόδοση της καλλιέργειας.
 • Δίπλα στα καρότα και τα όσπρια, μπορείτε να φυτέψετε δεντρολίβανο και φασκόμηλο.
 • διαφορετικοί τύποι μαρουλιού μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση των τοματών που καλλιεργούνται στη γειτονιά.
 • το ριζικό σύστημα των πικραλίδων πηγαίνει βαθιά στο έδαφος, ανεβάζοντας ασβέστιο στην επιφάνεια της γης. Τα λουλούδια πικραλίδας προσελκύουν επίσης επικονιαστικά έντομα.
 • Τα κατιφές μπορούν να διακοσμήσουν τα κρεβάτια με φυτικά φυτά, προστατεύοντάς τα από αφίδες.

Όπως φαίνεται από την προτεινόμενη λίστα, λουλούδια, βότανα και λαχανικά στο ίδιο κρεβάτι κήπου μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται, διακοσμώντας τον κήπο. Και ακόμη και ένα ζιζάνιο σαν πικραλίδα μπορεί να είναι ευεργετικό.

Συνδυασμοί θερμοκηπίου

Τα θερμοκήπια και τα θερμοκήπια, κατά κανόνα, έχουν μικρές, περιορισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα οι αγρότες να προσπαθούν να τα χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, όταν συνδυάζουμε φυτά σε κλειστές συνθήκες, αξίζει να θυμόμαστε ότι μόνο καλλιέργειες με παρόμοιες απαιτήσεις μικροκλίματος μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί. Έτσι, η φύτευση ντοματών και αγγουριών σε ένα θερμοκήπιο είναι λάθος: τα αγγούρια χρειάζονται υψηλή υγρασία όταν οι ντομάτες δεν αντέχουν.

Συνιστάται να φυτέψετε λευκό λάχανο στο ίδιο θερμοκήπιο με ντομάτες. Το σέλινο, τα μπιζέλια, τα φασόλια και τα φασόλια θα νιώσουν καλά στους πρόποδες του μποράγκο. Οι μελιτζάνες και οι πιπεριές μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν στο ίδιο θερμοκήπιο με αγγούρια, καθώς αυτές οι καλλιέργειες είναι παρόμοιες όσον αφορά τις απαιτήσεις υγρασίας του αέρα.

Ο φυτικός κήπος είναι μια πλατφόρμα για την πραγματοποίηση απολύτως οποιωνδήποτε ιδεών του αγρότη. Αλλά κατά κανόνα, δεν υπάρχει πάντα αρκετή γη για να καλλιεργηθούν όλες οι επιθυμητές καλλιέργειες. Γι 'αυτό πολλοί γαιοκτήμονες καταφεύγουν στη δημιουργία μικτών κρεβατιών. Ταυτόχρονα, η γειτονιά στα κρεβάτια μπορεί να είναι χρήσιμη και ακόμη και να συμβάλει στην αύξηση της απόδοσης. Έτσι, παραπάνω στο άρθρο παρέχονται παραδείγματα και φωτογραφίες μικτών κρεβατιών, καθώς και πιθανά σχήματα τοποθέτησης διαφόρων καλλιεργειών. Αυτές οι πληροφορίες σίγουρα θα βοηθήσουν τους αρχάριους και τους ήδη έμπειρους αγρότες να κάνουν τους κήπους τους ακόμα καλύτερους.

Σχόλια (1)
 1. Κατανοητό για τους πρώτους μαθητές ... ευχαριστώ! :)

  31.01.2020 στις 06:01
  Όλυα
 2. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!! Για μένα, ως αρχάριος κηπουρός, αυτό είναι ένα πολύτιμο δώρο! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

  12/20/2017 στις 11:12
  Τατιάνα
 3. Πρόστιμο! Ευχαριστώ!

  05/10/2017 στις 04:05
  Aldyn-kys
Δώστε σχόλια

Κήπος

Λουλούδια

Κατασκευή