Tomato Puzata khata: χαρακτηριστικά και περιγραφή της ποικιλίας

Λίγοι κηπουροί, και μόνο ο ιδιοκτήτης του προσωπικού οικοπέδου, θα αρνηθούν να καλλιεργήσουν ντομάτες στον κήπο του. Πράγματι, με τη σύγχρονη ποικιλία ποικιλιών με τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά τους και τέτοια, κατά καιρούς, ασυνήθιστη εμφάνιση, δεν είναι εύκολο να περιοριστείς στη χρήση μόνο εκείνων των ντοματών που προσφέρονται σε αγορές και καταστήματα. Και αν το μεγαλώσετε μόνοι σας, τότε ανοίγει ένα τόσο ατελείωτο πεδίο επιλογής που τα μάτια σας τρέχουν. Και η καλλιέργεια ντοματών μετατρέπεται ήδη σε ένα είδος χόμπι, που μοιάζει με τη συλλογή. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να συλλέγονται μόνο ποικιλίες τομάτας και οι εντυπώσεις που σχετίζονται με αυτές παραμένουν, στην καλύτερη περίπτωση, σε μια φωτογραφία ή βίντεο. Και η γεύση, δυστυχώς, ξεχνά γρήγορα. Και εξαρτάται όχι μόνο από την ποικιλία, αλλά και από τις αυξανόμενες συνθήκες και τις καιρικές συνθήκες.

Φυσικά, στις συνθήκες μιας τεράστιας ποικιλίας ντομάτας, σε τι κόλπα δεν πηγαίνουν οι κτηνοτρόφοι για να προσελκύσουν την προσοχή των καταναλωτών στο νέο τους προϊόν. Συχνά δίνουν ποικιλίες σε τέτοια ονόματα, έχοντας ακούσει που δεν μπορείς παρά να γίνεις ενδιαφέρουσα και απλά περνάς. Και η ντομάτα Puzata khata είναι ενδιαφέρουσα από το όνομά της. Και έχει, εκτός από το όνομα, και η εμφάνιση είναι τόσο ασυνήθιστη που κάθε κηπουρός σίγουρα θα ενδιαφέρεται και θα θέλει να το φυτέψει στον ιστότοπό του.

Σε ποιες άλλες ιδιότητες διαφέρει αυτή η ποικιλία ντομάτας, εκτός από το ενδιαφέρον όνομα και μια εξίσου ασυνήθιστη εμφάνιση; Στο άρθρο, εκτός από την περιγραφή της ποικιλίας ντομάτας Puzata khata και της φωτογραφίας της, μπορείτε επίσης να βρείτε πολλές κριτικές για κηπουρούς που έχουν ήδη προσπαθήσει να φυτέψουν αυτήν την ποικιλία στα οικόπεδά τους.

Ιστορία και περιγραφή της ποικιλίας

Το Tomato Puzata Khata είναι μια αρκετά νέα ποικιλία ρωσικής επιλογής. Εμφανίστηκε το 2012 ως αποτέλεσμα της εργασίας μιας ομάδας κτηνοτρόφων με επικεφαλής τον Vladimir Kachainik. Εγγράφηκε στο Κρατικό Μητρώο το 2013, ο δημιουργός ήταν η εταιρεία "Aelita", με την επωνυμία της οποίας οι σπόροι αυτής της ποικιλίας παράγονται κυρίως τώρα.

Η ποικιλία ντομάτας Puzata khata ανήκει σε απροσδιόριστες ποικιλίες, δηλαδή θεωρητικά έχει απεριόριστη ανάπτυξη.

Προσοχή! Στην πράξη, σύμφωνα με τις κριτικές των κηπουρών, ακόμη και σε συνθήκες θερμοκηπίου, ο θάμνος συνήθως δεν μεγαλώνει ψηλότερα από 170 cm.

Δεδομένου ότι τα στελέχη του είναι μάλλον λεπτά, και οι ίδιοι οι θάμνοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ισχυροί, τα φυτά μπορεί να συσσωρευτούν κάτω από το βάρος των φρούτων, επομένως, οι ντομάτες απαιτούν υποχρεωτική καλτσοδέτα στην πέργκολα και το σχηματισμό θάμνων. Οι θάμνοι διαφέρουν ως προς το μέσο φυλλώδες και επίσης διακλαδίζονται στο μέσο επίπεδο.

Τα φύλλα είναι μεσαίου μεγέθους, σκούρο πράσινο χρώμα. Η ταξιανθία είναι ενδιάμεσου τύπου. Ο μίσχος δεν έχει αρθρώσεις. Ένα σύμπλεγμα σχηματίζει συνήθως έως και 5 φρούτα.

Παρά το γεγονός ότι η ποικιλία ντομάτας Puzata khata είναι ζώνη σε ολόκληρη τη Ρωσία, στις περισσότερες περιοχές συνιστάται η καλλιέργειά της σε θερμοκήπια ή τουλάχιστον με χρήση καταφυγίων ταινιών. Στο ανοιχτό χωράφι στη μεσαία λωρίδα, σύμφωνα με τις κριτικές των κηπουρών, η ντομάτα Puzata khata μπορεί να μην έχει χρόνο να ωριμάσει πλήρως ή να έχει μικρό μέγεθος. Αλλά στο νότο, μπορεί να φυτευτεί με ασφάλεια σε ανοιχτό έδαφος - εκεί το μόνο πρόβλημα στην έξοδο μπορεί να είναι μόνο το έγκαιρο και τακτικό πότισμα.

Αν και στην περιγραφή της ποικιλίας στο Gosrestr, η ντομάτα Puzata khata ανήκει στην πρόωρη ωρίμανση, δηλαδή, σύμφωνα με αυτό το χαρακτηριστικό, θα ωριμάσει περίπου 100 ημέρες μετά τη βλάστηση των σπόρων, πολλοί κηπουροί παραπονούνται ότι η κοκκίνισμα των φρούτων συμβαίνει πολύ αργά και με μεγάλη καθυστέρηση. Προφανώς, αυτή η ποικιλία εξακολουθεί να έχει μεγάλη ευαισθησία στο άθροισμα των θετικών θερμοκρασιών και στην ποσότητα του ηλιακού φωτός, η οποία μπορεί να μην είναι αρκετή για την έγκαιρη ωρίμανση στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη.

Προσοχή! Λόγω της εκτεταμένης καρποφορίας, οι ντομάτες μπορούν να συλλεχθούν μέχρι τον παγετό, ειδικά όταν καλλιεργούνται σε θερμοκήπια, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρόσθετη θέρμανση εάν είναι επιθυμητό.

Η παραγωγικότητα είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της ποικιλίας Puzata khata · περίπου 9-11 κιλά ντομάτας μπορούν να συλλεχθούν από ένα τετραγωνικό μέτρο φύτευσης.

Η ευαισθησία στις κύριες ασθένειες των ντοματών δεν αναφέρεται στην επίσημη περιγραφή της ποικιλίας, αλλά, σύμφωνα με κριτικές, οι ντομάτες Puzata khat είναι αρκετά ανθεκτικές στην καθυστερημένη καταστροφή και άλλες πληγές συνήθως την παρακάμπτουν, υπό την επιφύλαξη ελάχιστων προληπτικών μέτρων.

Αλλά είναι αρκετά ευαίσθητο στη σύνθεση του εδάφους στο οποίο καλλιεργείται - είναι απαραίτητο να είναι ισορροπημένο ως προς το περιεχόμενο όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών.

Χαρακτηριστικά φρούτων

Σπάνια μια ποικιλία ντομάτας μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα ασυνήθιστο σχήμα φρούτων όπως το Puzata khata. Όχι μόνο είναι έντονα ραβδωτό, και ακόμη και το ίδιο το σχήμα είναι αχλάδι, με αποτέλεσμα, ο καρπός μοιάζει έντονα με ένα πορτοφόλι που μαζεύτηκε από ψηλά, από το οποίο οι νοικοκυρές πήγαιναν στην αγορά.

Το χρώμα των άγουρων φρούτων είναι ανοιχτό πράσινο και δεν υπάρχει σημείο στη βάση. Καθώς ωριμάζουν, το χρώμα των ντοματών γίνεται κόκκινο, αλλά μάλλον με μια απόχρωση πορτοκαλιού. Υπάρχουν 4 έως 6 φωλιές σπόρων σε μια ντομάτα.

Τα φρούτα έχουν μεγάλο μέγεθος - κατά μέσο όρο, το βάρος τους είναι 250-300 γραμμάρια, αλλά υπάρχουν δείγματα που φτάνουν το βάρος των 700-800 γραμμαρίων. Όπως συμβαίνει συχνά, τα πρώτα φρούτα στο θάμνο είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, και στη συνέχεια σταδιακά οι ντομάτες γίνονται μικρότερες.

Σχόλιο! Το μέγεθος του καρπού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από πολλές συνθήκες: από το σχηματισμό, και από την επίστρωση, και από τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, ακόμη και από την πυκνότητα των φυτεύσεων.

Η φλούδα του φρούτου είναι αρκετά πυκνή για να αντέξει το σημαντικό βάρος των ντοματών χωρίς να σπάσει. Αλλά στη διαδικασία του φαγητού δεν γίνεται αισθητή. Ο πολτός είναι αρκετά ζουμερός, αλλά συχνά υπάρχουν κενά στις ντομάτες, επομένως δεν είναι πολύ κατάλληλα για κονσερβοποίηση.

Η γεύση από επαγγελματίες δοκιμαστές βαθμολογείται στο "4", οι περισσότεροι κηπουροί το αναγνωρίζουν ως καλό, αλλά δεν είναι εξαιρετικό. Οι ντομάτες αυτής της ποικιλίας περιέχουν πολύ ζάχαρη και σχεδόν καθόλου οξύ, επομένως είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για διαιτητικές και παιδικές τροφές. Από τους καρπούς αυτής της ποικιλίας τομάτας, λαμβάνονται εξαιρετικές σαλάτες, καθώς και καλές πατάτες και άλλα παρασκευάσματα, όπου οι ντομάτες συνθλίβονται και δεν χρησιμοποιούνται στο σύνολό τους.

Σχόλιο! Ο χυμός από ντομάτες αυτής της ποικιλίας είναι πολύ νόστιμος και πλούσιος.

Το προφανές πλεονέκτημα της ποικιλίας ντομάτας Puzata khata είναι η καλή χωρητικότητα αποθήκευσης. Μπορούν να συλλεχθούν ενώ είναι ακόμα πράσινο και ωριμάζουν εύκολα και γρήγορα στο περβάζι και μετά μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά γεύσης τους.

Λόγω αυτής της ιδιότητας, οι ντομάτες Puzata khata μεταφέρονται εύκολα σε μεγάλες αποστάσεις και επομένως μπορούν να είναι ευεργετικές για την εμπορική καλλιέργεια. Είναι αλήθεια, λόγω του ασυνήθιστου σχήματος τους, οι ντομάτες καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο σε ένα τυποποιημένο δοχείο.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ποικιλίας

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, πρέπει να σημειωθεί ότι η ποικιλία ντομάτας Puzata khata έχει ορισμένα πλεονεκτήματα που τη διακρίνουν από μια σειρά από τους συναδέλφους της:

 • Υψηλή απόδοση, σύμφωνα με κριτικές που υπερβαίνουν κατά καιρούς τους αριθμούς που δίνονται στην επίσημη περιγραφή της ποικιλίας.
 • Τα φρούτα περιέχουν πολύ ζάχαρη και άλλα ευεργετικά στοιχεία.
 • Υψηλή συντήρηση φρούτων
 • Μεγάλο μέγεθος και ασυνήθιστο σχήμα ντομάτας.
 • Συγκριτική αντοχή των τοματών σε μείζονες ασθένειες.

Φυσικά, η ποικιλία έχει επίσης κάποια μειονεκτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν, πρώτα απ 'όλα, τα εξής:

 • Η ανάγκη διαμόρφωσης και σχισμών λόγω κάποιας αστάθειας του θάμνου.
 • Η ακρίβεια της ντομάτας καλύβας Puzata στη γονιμότητα του εδάφους.

Καλλιέργεια και φροντίδα

Γενικά, οι ντομάτες Puzata Khata καλλιεργούνται σύμφωνα με την τυπική τεχνολογία για τις ντομάτες, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες.

Περίοδος σποροφύτων

Δεδομένου ότι οι ντομάτες Puzata khata είναι ποικιλία, όχι υβριδικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο τους αγορασμένους σπόρους όσο και αυτούς που προέρχονται από αυτοφυτεμένα φυτά σας ή τους φίλους σας για σπορά.

Σπουδαίος! Συνιστάται να μουλιάσετε τους σπόρους σε ένα διάλυμα μικροστοιχείων ή διεγερτικών ανάπτυξης (Zircon, Epin, HB-101) πριν από τη σπορά, καθώς έχουν χαμηλή βλαστική ενέργεια και τα λάχανα μπορούν να εμφανιστούν από το έδαφος αργά και άνισα.

Είναι απαραίτητο να σπέρνετε σπόρους σε δοχεία δενδρυλλίων περίπου 60-65 ημέρες πριν από τη φύτευση των θάμνων σε μόνιμο μέρος.

Αμέσως μετά τη βλάστηση, συνιστάται να τοποθετείτε τα λάχανα κάτω από τον πιο φωτεινό φωτισμό που μπορείτε να βρείτε για αυτά. Σε αυτήν την περίπτωση, η θερμοκρασία πρέπει, αντίθετα, να μειωθεί κατά 5-10 μοίρες. Έτσι, μπορείτε να επιτύχετε καλή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, και ταυτόχρονα να αυξήσετε την ασυλία των φυτών τομάτας.

Αφού εμφανιστούν τα πρώτα αληθινά φύλλα ντομάτας στα φυτά τομάτας, οι θάμνοι πρέπει να φυτευτούν σε ξεχωριστές γλάστρες. Μια εβδομάδα μετά τη συγκομιδή, συνιστάται να ταΐζετε τα φυτά. Δεδομένου ότι τα φυτά αυτής της ποικιλίας μπορεί να φαίνονται πιο αδύναμα σε σύγκριση με άλλες ντομάτες, συνιστάται να τα ταΐζετε με μικρές δόσεις λιπασμάτων μία φορά την εβδομάδα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε χουμ με μικροστοιχεία ή μικροβιολογικά λιπάσματα όπως το Shining, Baikal και άλλα.

Προσγείωση στο έδαφος και περαιτέρω φροντίδα

Δεδομένου ότι οι ντομάτες αυτής της ποικιλίας απαιτούν υποχρεωτική καλτσοδέτα, είναι ευκολότερο να φυτέψετε αρχικά φυτά κοντά στην πέργκολα. Σε αυτήν την περίπτωση, το κλάδεμα και το περαιτέρω δέσιμο των στελεχών απλοποιούνται πολύ. Δεν φυτεύονται περισσότεροι από 3 θάμνοι ντοματών Puzata khata ανά 1 τετραγωνικό μέτρο του κήπου.

Συμβουλή! Όχι μόνο οι μίσχοι μπορούν να συνδεθούν με την πέργκολα, αλλά και τις βούρτσες με ωριμασμένα φρούτα, καθώς λόγω του μεγάλου μεγέθους και του βάρους τους, τα φρούτα μπορούν να σπάσουν μαζί με τα κλαδιά όταν είναι ώριμα.

Είναι επιθυμητό να σχηματιστούν ντομάτες αυτής της ποικιλίας σε 1 ή 2 στελέχη. Για να σχηματιστούν θάμνοι σε 2 στελέχη, απομένει ένας γιος, μεγαλώνει κάτω από την πρώτη βούρτσα λουλουδιών. Όλα τα άλλα βήματα και τα κάτω φύλλα αφαιρούνται σταδιακά. Για να σχηματιστούν σε ένα στέλεχος, όλα τα θετριά αφαιρούνται σταδιακά και συστηματικά, εμποδίζοντας τους να μεγαλώνουν περισσότερο από 10 cm σε μήκος.

Για να πάρετε μεγάλες ντομάτες, συνιστάται να σχηματίσετε θάμνους σε έναν κορμό. Εάν έχετε λίγο χώρο στον κήπο ή στο θερμοκήπιο και πρέπει να φυτέψετε θάμνους πιο συχνά, τότε σε αυτήν την περίπτωση, η μόνη δυνατή τεχνολογία ανάπτυξης θα είναι ο σχηματισμός φυτών σε έναν κορμό.

Τα φυτά αυτής της ποικιλίας είναι αρκετά απαιτητικά για τη γονιμότητα του εδάφους, οπότε πρέπει να πραγματοποιήσουν λίγες επιδέσμους μετά τη φύτευση στο έδαφος. Επίσης, ποτίζετε τακτικά τους θάμνους με κρύο νερό, ειδικά αν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός.

Οι ντομάτες μπορούν να ωριμάσουν άνισα, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε επιπλέον κάλυμμα για τους θάμνους εκ των προτέρων σε περίπτωση πρόωρου κρύου καιρού.

Προσοχή! Εάν τα φρούτα δεν θέλουν να κοκκινίσουν, μπορούν να συλλεχθούν σε μια άγουρη πράσινη μορφή - είναι σε θέση να ωριμάσουν αρκετά γρήγορα, ξαπλωμένα στο περβάζι.

Κριτικές για κηπουρούς

Οι κριτικές των κατοίκων του καλοκαιριού και των κηπουρών σχετικά με την ποικιλία ντομάτας Puzata khata, η περιγραφή και η φωτογραφία των οποίων θα μπορούσατε να δείτε παραπάνω, είναι πολύ διαφορετικές και μερικές φορές αντιφατικές. Ίσως αυτό οφείλεται σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες κατά την καλλιέργεια ντοματών, ή ίσως υπήρχε παραπλανητικός σπόρος.

Alena, 39 ετών, Τβερ
Οι γείτονες έχουν μοιραστεί φέτος με τα φυτά ντομάτας Puzata khata. Οι ωριμάζουσες ντομάτες είχαν πολύ ασυνήθιστο σχήμα, με ραβδώσεις, με τη μορφή αγγείου. Αλλά στο τέλος, καθώς ωριμάζουν, ισιώθηκαν λίγο, έγιναν ομαλοί, όμορφοι. Μου άρεσαν πάρα πολύ οι ντομάτες, τόσο γλυκές όσο και πυκνές, σχεδόν δεν υπάρχουν σπόροι. Μου άρεσε πολύ, αλλά τα κλαδιά είναι λεπτά, πρέπει να δένονται προσεκτικά, αλλιώς σπάνε ή πέφτουν στο έδαφος - τα φρούτα είναι βαριά.
Svetlana, 43 ετών, Τομσκ
Φύτεψα την ποικιλία Puzata Khat σε ένα θερμοκήπιο. Δεν πήρα πολλά σπορόφυτα, γιατί λίγοι σπόροι φυτρώνουν. Μόνο 5-6 θάμνοι, αλλά τι είδους ντομάτες.Όλα είναι καλά σε αυτά - γεύση, χρώμα, σχήμα και μέγεθος. Τότε σίγουρα θα φυτέψω. Λοιπόν, αυτό που πρέπει να προσέχουν είναι με οποιαδήποτε καλλιέργεια, είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούν σκληρά για να απολαύσουν τη συγκομιδή αργότερα.
Σεργκέι, 42 ετών, Πόλη του Νοβοσιμπίρσκ
Αυτή η ποικιλία δεν με προσέλκυσε με κάτι ιδιαίτερο. Οι ντομάτες, φυσικά, είναι ασυνήθιστου σχήματος, αλλά η γεύση είναι κάπως ήπια, η συγκομιδή δεν μπορεί να ειπωθεί ευχάριστη, γι 'αυτό συνέλεξα μερικά κιλά από τον θάμνο. Δεν θα φυτέψω πια.
Zoya, 44 ετών, Σαμάρα
Μια υπέροχη ποικιλία! Ήταν ένα από τα πρώτα όσον αφορά την απόδοση φέτος. Συλλέξαμε από τον θάμνο στο σύνολό του έναν κουβά με ντομάτες, αν και πράσινες, γιατί τις μεγάλωσα στο ανοιχτό χωράφι. Έτσι ωρίμασαν καλά στο σπίτι, και δεν είδα κενά μέσα τους, αντίθετα, ζουμερά, πυκνά, νόστιμα. Έξω ήταν σχεδόν πορτοκαλί, αλλά ροζ εσωτερικό - ομορφιά! Τον επόμενο χρόνο θα φυτέψω σε ένα θερμοκήπιο - ίσως να ωριμάσουν ακόμη νωρίτερα.
Άννα, 37 ετών, Περιοχή της Μόσχας
Λοιπόν, δεν εντυπωσιάστηκα καθόλου με αυτήν την ποικιλία. Δεν είναι καν σαφές γιατί επαινείται. Υπήρχαν ντομάτες, αλλά τόσο άγευστες που την επόμενη φορά σίγουρα δεν θα το φυτέψω.
Anton, 34 ετών, Τβερ
Φύτεψα την ποικιλία Puzata Khata για δεύτερη φορά, γιατί μου άρεσε πάρα πολύ. Στο θερμοκήπιο ήταν ένα από τα πιο παραγωγικά, δεν έχω δει ποτέ τόσο μεγάλη ντομάτα. Φέτος, καλλιεργήθηκε στο ανοιχτό έδαφος, καλύφθηκε μόνο με μη υφασμένα υλικά αμέσως μετά τη φύτευση στα τέλη Μαΐου, έτσι ώστε να μην καταστραφεί από το κρύο. Μου άρεσε επίσης το γεγονός ότι δεν είναι πολύ κατεστραμμένο από καθυστερημένη καταστροφή, όπως άλλες ποικιλίες.

συμπέρασμα

Παρά το γεγονός ότι η ποικιλία Khata Puzata εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα, έχει ήδη καταφέρει να βρει τόσο τους θαυμαστές της όσο και εκείνους που ήταν απογοητευμένοι από αυτήν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να φτάσετε στο κάτω μέρος της αλήθειας - να αγοράσετε σπόρους και να καλλιεργήσετε μόνοι σας ντομάτες αυτής της ποικιλίας.

Σχόλια (1)
 1. Ο Puzata khata από την Aelita, φυτευμένος σε ανοιχτό έδαφος, βόρεια της περιοχής Saratov, ένιωσε το καλύτερο, δεν έσπασε, δεν έβλαψε. Αλλά η μάζα απέχει πολύ από 300g. Από 500 έως 1200 γραμμάρια, καλλιεργούνται για χυμό και ζυμαρικά, το 2020 οι ντομάτες ήταν πολύ γλυκές, τρέφονταν πολύ στάχτη (βότανα)

  18.01.2021 στις 01:01
  Ίννα
 2. Φύτεψα αυτήν την ποικιλία για πρώτη φορά. Είμαι πολύ χαρούμενος! Συγκομιδή και γεύση καλών ντοματών. Θα προσπαθήσω να μαζέψω σπόρους για περαιτέρω καλλιέργεια.

  09/08/2019 στις 08:09
  Όλγα
Δώστε σχόλια

Κήπος

Λουλούδια

Κατασκευή