Πόσες ημέρες μεγαλώνει η πετούνια από σπόρους σε κόκκους

Η πετούνια προτιμάται από πολλούς καλλιεργητές. Σε τελική ανάλυση, είναι σε θέση να απολαμβάνει με πλούσια ανθοφορία καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν, με την επιφύλαξη των ελάχιστων κανόνων φροντίδας. Αλλά για να μεγαλώσετε αυτό το λουλούδι, πρέπει να δοκιμάσετε. Και πρώτα απ 'όλα, δυσκολίες προκύπτουν κατά τη σπορά, καθώς οι σπόροι είναι πολύ μικροί. Υπάρχει πετούνια σε κόκκους προς πώληση, κάτι που απλοποιεί σημαντικά το έργο. Επομένως, μένει μόνο να καταλάβουμε πώς να φυτέψουμε σωστά και τι είναι απαραίτητο για την επιτυχή βλάστηση.

Οι σπόροι σε κόκκους είναι πολύ πιο εύκολο να φυτευτούν

Πόσες ημέρες μεγαλώνει η πετούνια από σπόρους σε κόκκους

Το επικαλυμμένο υλικό φύτευσης έχει σημαντική διαφορά από το συνηθισμένο. Σε αυτήν την περίπτωση, κάθε σπόρος έχει ένα προστατευτικό κέλυφος που περιλαμβάνει διεγερτικά ανάπτυξης, θρεπτικά συστατικά και μυκητοκτόνα. Μια τέτοια σύνθεση επιτρέπει τη βελτίωση της βλάστησης και την αύξηση της ανοσίας των δενδρυλλίων στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης και συμβάλλει επίσης στην ομοιόμορφη κατανομή των σπόρων στο έδαφος, καθώς αυξάνουν σημαντικά το μέγεθος.

Σπουδαίος! Το προστατευτικό κέλυφος επιμηκύνει την περίοδο βλάστησης.

Ο χρόνος βλαστών πετούνιας από κόκκους μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες της καλλιέργειάς τους. Επομένως, πρέπει να δώσετε προσοχή σε αυτό.

Στο σπίτι

Κατά την καλλιέργεια φυτωρίων από κόκκους στο σπίτι, είναι δυνατό να ελέγξετε την υγρασία και τη θερμοκρασία. Επομένως, η βλάστηση εμφανίζεται 7-10 ημέρες μετά τη φύτευση. Αυτοί οι όροι εξαρτώνται άμεσα από τη σωστή διαδικασία και τη συμμόρφωση με το καθεστώς για την επακόλουθη συντήρηση των δενδρυλλίων.

Σε θερμοκήπιο ή θερμοκήπιο

Σε τέτοιες συνθήκες, η πετούνια σε κόκκους βλασταίνει σε 12-14 ημέρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι πάντα δυνατή η διατήρηση της θερμοκρασίας σε + 25 ° C, η παροχή δώδεκα ωρών ημέρας και υψηλής υγρασίας σε θερμοκήπιο ή θερμοκήπιο. Σε τελική ανάλυση, μόνο εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η βλάστηση των κόκκων γίνεται στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Στο ανοιχτό πεδίο

Οι έμπειροι κηπουροί δεν συνιστούν την καλλιέργεια πετούνιας σε κόκκους σε εξωτερικούς χώρους. Επειδή για την επιτυχή βλάστησή τους, είναι απαραίτητες ορισμένες συνθήκες και η απουσία απότομων αλλαγών θερμοκρασίας. Ως εκ τούτου, στο ανοιχτό χωράφι, αυτοί οι σπόροι μπορούν να βλαστήσουν για 2-3 εβδομάδες, γεγονός που καθυστερεί σημαντικά τον χρόνο άνθησης.

Πώς να φυτέψετε σωστά πετούνια σε κόκκους για σπορόφυτα

Η φύτευση κόκκων μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους: σε τύρφη και σε γενικά δοχεία γεμάτα με χώμα. Ποιο να διαλέξετε, κάθε καλλιεργητής αποφασίζει ανεξάρτητα. Επομένως, πρέπει να εξοικειωθείτε με τις ιδιαιτερότητες της φύτευσης και στις δύο περιπτώσεις και να κατανοήσετε πώς αυτό επηρεάζει τη βλάστηση.

Σε δισκία τύρφης

Αυτή η μέθοδος απαιτεί πρόσθετο κόστος, αλλά ταυτόχρονα επιταχύνει τη βλάστηση και σας επιτρέπει να αποκτήσετε δυνατά, καλά αναπτυγμένα φυτά χωρίς μεγάλη δυσκολία. Και αν λάβουμε υπόψη ότι οι πιο πολύτιμες ποικιλίες πωλούνται συνήθως σε κόκκους, τότε πολλοί καλλιεργητές το επιλέγουν.

Όταν χρησιμοποιείτε ταμπλέτες τύρφης, δεν χρειάζεται να βουτήξετε φυτά

Για φύτευση, θα πρέπει να προετοιμάσετε όλα όσα χρειάζεστε εκ των προτέρων. Τα δισκία τύρφης περιέχουν συμπιεσμένο έδαφος με ισορροπημένη σύνθεση, η οποία επιταχύνει τη βλάστηση. Εσωκλείεται σε ειδική τσάντα από πλέγμα από μη υφασμένο υλικό.Εκτός από την τύρφη με υψηλή πρόσφυση, περιέχουν χούμους και αντιβακτηριακά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των δενδρυλλίων από ασθένειες στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης.

Πριν φυτέψετε πετούνια σε κόκκους για σπορόφυτα, πρέπει να προετοιμάσετε τα δισκία τύρφης. Για να γίνει αυτό, πρέπει να είναι τοποθετημένα στο κάτω μέρος του δοχείου χωρίς τρύπες αποστράγγισης σε μία σειρά με κατάθλιψη προς τα πάνω. Μετά από αυτό, ρίξτε ζεστό νερό έτσι ώστε το υγρό να τα καλύψει πλήρως και περιμένετε 10-20 λεπτά. Μετά την περίοδο αναμονής, ο όγκος των δισκίων θα αυξηθεί κατά 5-6 φορές, κάτι που είναι ο κανόνας. Ταυτόχρονα, διατηρούν το σχήμα της κάννης χάρη στο συγκρατημένο εξωτερικό πλέγμα.

Μετά από αυτό, είναι απαραίτητο να αναδιατάξετε προσεκτικά τα δισκία τύρφης σε ένα στεγνό δοχείο το ένα κοντά στο άλλο, έτσι ώστε στη συνέχεια τα φυτά να μην ανατραπούν και να σπάσουν μετά τη βλάστηση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να φυτέψετε πετούνια σε κόκκους σε φυτά, τοποθετώντας μία κάθε φορά στο κέντρο της τύρφης, πιέζοντάς την ελαφρά στο έδαφος. Μετά από αυτό, είναι απαραίτητο να υγραίνεται το πάνω μέρος από ένα μπουκάλι ψεκασμού για να μουλιάσετε το προστατευτικό κέλυφος για επιτυχή βλάστηση. Είναι αδύνατο να πασπαλίζουμε τους σπόρους με τη γη στην κορυφή, καθώς η πετούνια υψώνεται στο φως.

Στο τέλος της φύτευσης, το δοχείο με ταμπλέτες τύρφης πρέπει να καλύπτεται με αλουμινόχαρτο και να μετακινείται σε καλά φωτισμένο μέρος με θερμοκρασία + 25 ° C. Καθώς η υγρασία εξατμίζεται, είναι απαραίτητο να υγρανθεί. Για να το κάνετε αυτό, ρίξτε νερό απευθείας στο δοχείο έτσι ώστε τα δισκία να το απορροφήσουν. Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε τους κόκκους περιοδικά για να βελτιώσετε τη βλάστηση.

Σπουδαίος! Για τη φύτευση πετούνιας, θα πρέπει να επιλέξετε ταμπλέτες τύρφης με διάμετρο όχι μεγαλύτερη από 3,5 cm.

Σε δοχείο με γη

Κατά τη φύτευση σε συνηθισμένους περιέκτες, είναι απαραίτητο να τα συλλέξετε με ύψος 7-10 εκ. Τα δοχεία πρέπει να έχουν τρύπες αποστράγγισης για να απομακρυνθεί το υπερβολικό νερό.

Διαδικασία προσγείωσης:

  1. Τοποθετήστε ένα στρώμα αποστράγγισης πάχους 1 cm στο κάτω μέρος των δοχείων.
  2. Γεμίστε τον υπόλοιπο όγκο με θρεπτικό χώμα, χωρίς να γεμίσετε μέχρι την κορυφή 0,5 cm.
  3. Νερό ελεύθερα και περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί η υγρασία.
  4. Λείανση της επιφάνειας του εδάφους.
  5. Βρέξτε μια οδοντογλυφίδα και μεταφέρετε έναν κόκκο πετούνιας σε ένα δοχείο, τοποθετώντας τους σπόρους σε απόσταση 2 cm.
  6. Πιέστε τα ελαφρά στην επιφάνεια, αλλά μην τα καλύψετε με τη γη.
  7. Ψεκάστε από πάνω με ένα μπουκάλι ψεκασμού για να σπάσετε την ακεραιότητα του προστατευτικού στρώματος.
  8. Καλύψτε τα δοχεία με διαφανές καπάκι ή πλαστικό περιτύλιγμα.

Στο τέλος της φύτευσης, μεταφέρετε τα δοχεία σε φωτεινό μέρος με θερμοκρασία + 25 ° C. Πριν από τη βλάστηση των φυταρίων, είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε την υγρασία και να αερίζετε περιοδικά.

Γιατί δεν προκύπτει πετούνια σε κόκκους και τι να κάνετε

Μερικές φορές μπορείτε να βρείτε κριτικές στο δίκτυο όταν οι σπόροι πετούνιας σε κόκκους φυτρώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή δεν βλαστάνουν καθόλου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο περισσότερο αποθηκεύεται αυτό το υλικό φύτευσης, τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό της βλάστησής του. Το προστατευτικό κέλυφος δεν επιτρέπει στο σπέρμα να αναπνέει. Επομένως, κατά την αγορά, πρέπει να προσέξετε τη διάρκεια ζωής των σπόρων πετούνιας σε κόκκους. Το φρέσκο ​​φυτικό υλικό βλασταίνει καλύτερα.

Πώς να σπείρετε μη κοκκώδη πετούνια

Για την επιτυχή βλάστηση των συνηθισμένων σπόρων πετούνιας, είναι απαραίτητο να φυτέψετε σωστά. Το πιο δύσκολο είναι η ομοιόμορφη κατανομή τους στην επιφάνεια του εδάφους. Ως εκ τούτου, οι έμπειροι καλλιεργητές λουλουδιών προτείνουν την προ-ανάμειξη των σπόρων με άμμο σε αναλογία 1: 5. Και για την απολύμανση του εδάφους, συνιστάται η έκχυση του διαλύματος Previkura Energy μέσω ενός φίλτρου έτσι ώστε να μην εμβαθύνει το υλικό φύτευσης.

Διαφορετικά, η προσγείωση πραγματοποιείται σύμφωνα με το τυπικό σχήμα. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι οι σπόροι πετούνιας βλασταίνουν μόνο στο φως. Επομένως, δεν μπορούν να καλυφθούν με τη γη.

Η φύτευση μη κοκκοποιημένων πετούνων μπορεί επίσης να γίνει σε ένα στρώμα χιονιού. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε το πάνω από το έδαφος και μετά σπέρνετε.

συμπέρασμα

Η πετούνια σε κόκκους απλοποιεί σημαντικά τη φύτευση και αυξάνει το ποσοστό βλάστησης. Αλλά το μειονέκτημά του είναι ότι έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, για την επιτυχή βλάστηση των σπόρων, είναι απαραίτητο να παρέχεται υψηλή υγρασία, η οποία θα καταστρέψει το προστατευτικό στρώμα. Διαφορετικά, ο σπόρος δεν θα μπορέσει ποτέ να διαπεράσει.

 

Δώστε σχόλια

Κήπος

Λουλούδια

Κατασκευή