Αναπαραγωγή χρυσάνθεμων στο σπίτι και στον κήπο

Η αναπαραγωγή των χρυσάνθεμων είναι διαθέσιμη με οποιονδήποτε φυτικό τρόπο - χρησιμοποιώντας μοσχεύματα, διαίρεση ή στρώσεις. Μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε φυτά από σπόρους, αλλά αυτή είναι μια πιο χρονοβόρα μέθοδος. Η αναπαραγωγή πραγματοποιείται το δεύτερο μισό της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.

Είναι δυνατόν να πολλαπλασιαστεί το χρυσάνθεμο

Το χρυσάνθεμο μπορεί να καλλιεργηθεί στο σπίτι. Υπάρχουν διάφοροι αποδεδειγμένοι τρόποι διάδοσης θάμνων εσωτερικού και εξωτερικού χώρου:

 • μοσχεύματα άνοιξης-καλοκαιριού ή φθινοπώρου.
 • λήψη στρώσεων?
 • διαίρεση;
 • αυξάνεται από σπόρους.

Οι φυτικές μέθοδοι σας επιτρέπουν να αποκτήσετε ένα φυτό με τα ίδια χαρακτηριστικά με το μητρικό θάμνο. Όταν το χρυσάνθεμο πολλαπλασιάζεται με σπόρους, η καλλιέργεια δεν κληρονομεί όλα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ επίπονη και χρονοβόρα.

Τις περισσότερες φορές για την αναπαραγωγή των χρυσάνθεμων, οι κηπουροί επιλέγουν φυτικές μεθόδους.

Πότε μπορούν να πολλαπλασιαστούν τα χρυσάνθεμα

Οι καλλιέργειες καλλιεργούνται καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ο χρόνος εξαρτάται από την επιλεγμένη μέθοδο, καθώς και από τις συνθήκες καλλιέργειας - στον κήπο ή στο σπίτι:

 1. Τα μοσχεύματα πραγματοποιούνται στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. Αυτή η μέθοδος είναι επίσης κατάλληλη για αναπαραγωγή φθινοπώρου. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, το υλικό φύτευσης τοποθετείται στο ανοιχτό χωράφι σε ένα θερμοκήπιο ή κάτω από μια μεμβράνη. Το φθινόπωρο, ο μητρικός θάμνος σκάβεται και αποθηκεύεται στο κελάρι και στη συνέχεια λαμβάνονται μοσχεύματα (τον Φεβρουάριο). Επίσης, τα φθινοπωρινά μοσχεύματα είναι κατάλληλα για εσωτερικά χρυσάνθεμα. Αναπτύσσονται από έναν θάμνο του δρόμου ή από ένα υποκατάστημα μπουκέτο.
 2. Η αναπαραγωγή των χρυσάνθεμων με στρώσεις επιτρέπεται επίσης την άνοιξη (Απρίλιος). Αν και είναι καλύτερο να σκάβεις τους βλαστούς της μητέρας ακόμη και το φθινόπωρο. Τότε μπορούν να μεταμοσχευτούν σε νέο μέρος για την επόμενη σεζόν.
 3. Η διαίρεση του θάμνου πραγματοποιείται το δεύτερο μισό της άνοιξης, όταν οι παγετοί έχουν ήδη υποχωρήσει και το έδαφος έχει ζεσταθεί αρκετά. Μια εναλλακτική επιλογή είναι τα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου.
 4. Ο πολλαπλασιασμός των σπόρων περιλαμβάνει τη σπορά του υλικού στα μέσα ή στα τέλη Φεβρουαρίου. Τα σπορόφυτα αναπτύσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε δεν πρέπει να αργήσετε με τη διαδικασία.

Πότε να πολλαπλασιαστεί το χρυσάνθεμο στο σπίτι

Στο σπίτι, η κουλτούρα εκτρέφεται συχνά με μοσχεύματα. Μπορείτε να μεγαλώσετε ένα νέο λουλούδι τόσο από έναν βλαστό κήπου όσο και από ένα κλαδί που αφήνεται μετά από ένα μπουκέτο.

Εάν εκτραφεί από μπουκέτο λουλούδια, είναι καλύτερα να πάρετε πολλά κλαδιά ταυτόχρονα. Είναι καλύτερα να κάνετε τον πολλαπλασιασμό των χρυσάνθεμων το φθινόπωρο (προς τα τέλη Οκτωβρίου): σε αυτήν την περίπτωση, η συγκεκριμένη περίοδος δεν έχει σημασία, καθώς το δενδρύλλιο θα αναπτυχθεί στο σπίτι.

Αλγόριθμος ενεργειών:

 1. Κόψτε ένα στέλεχος οποιουδήποτε μεγέθους (15-20 cm). Αυτά πρέπει να είναι βασικά βλαστάρια, όχι κορυφαία βλαστάρια. Πρώτον, ο μίσχος πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Εάν είναι απαραίτητο, τα σάπια μέρη κόβονται.
 2. Αφαιρούνται όλοι οι βλαστοί και τα φύλλα. Κάντε μια ευθεία άνω κοπή και μια κάτω λοξή (υπό γωνία 45 μοιρών).
 3. Για αποτελεσματική αναπαραγωγή χρυσάνθεμων, το κάτω μέρος της κοπής βυθίζεται σε ένα διεγερτικό διάλυμα. Μπορεί να είναι χυμός αλόης με νερό (1: 1) ή ένα ειδικό παρασκεύασμα: Kornevin, Epin, Heteroauxin και άλλα.
 4. Στο νερό (στο περβάζι), ο μίσχος θα σταθεί μέχρι να σχηματιστούν οι πρώτες ρίζες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και ένα μήνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο βλαστός χρυσάνθεμου μπορεί να σαπίσει.Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να το βγάλετε, να κόψετε όλα τα κατεστραμμένα μέρη και να αλλάξετε το νερό προσθέτοντας 1-2 δισκία θρυμματισμένου ενεργού άνθρακα σε αυτό.
 5. Τότε πρέπει να προετοιμάσετε το έδαφος. Μπορεί να είναι ένα καθολικό χώμα ή ένα μείγμα χώματος (επιφάνειας) με άμμο, χούμο και περλίτη (2: 1: 1: 1). Προηγουμένως, η γη ποτίζεται με ένα ασθενές διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου ή διατηρείται για αρκετές ημέρες στον καταψύκτη.
 6. Μετά από αυτό, τα μοσχεύματα μεταμοσχεύονται. Πότισε με νερό. Δεν πρέπει να προστεθεί λίπασμα. Για την αναπαραγωγή των χρυσάνθεμων το φθινόπωρο, δεν απαιτείται σίτιση.

Μοσχεύματα που λαμβάνονται από ρίζα θάμνου χρυσάνθεμου κήπου στο 90-95% των περιπτώσεων

Προσοχή! Όταν φυτεύονται στο έδαφος, οι βλαστοί θα φαίνονται εξασθενημένοι και μαραμένοι, αλλά μετά από μερικούς μήνες θα αρχίσουν να αναπτύσσονται.

Πότε να διαδίδονται χρυσάνθεμα του δρόμου

Τα χρυσάνθεμα του δρόμου εκτρέφονται επιτυχώς με φυτικές μεθόδους, η κύρια εκ των οποίων είναι μοσχεύματα. Δεν πρέπει να επιλέγετε κορυφές (πράσινους) βλαστούς, αλλά, αντίθετα, βασικούς (ξυλοποιημένους). Η ακολουθία των ενεργειών έχει ως εξής:

 1. Στις αρχές Οκτωβρίου, ο θάμνος χρυσάνθεμου κόβεται εντελώς, αφήνοντας κάνναβη ύψους 3-5 cm.
 2. Στη συνέχεια σκάβεται προσεκτικά και μεταμοσχεύεται σε ένα μεγάλο δοχείο (στο ίδιο έδαφος), οι ρίζες πασπαλίζονται με άμμο ή γη.
 3. Τοποθετήστε το δοχείο σε ένα δροσερό κελάρι ή σε άλλο σκοτεινό δωμάτιο με θερμοκρασία + 5-7 ° C.
 4. Το έδαφος διαβρέχεται περιοδικά, αλλά όχι πολύ άφθονα (πρέπει να παραμένει ελαφρώς υγρό).
 5. Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο θάμνος μητρικού χρυσάνθεμου μεταφέρεται σε ένα ζεστό δωμάτιο για περαιτέρω διάδοση με μοσχεύματα.
 6. Ποτίζεται άφθονα και αφήνεται στο φως. Μετά από 7-10 ημέρες, θα εμφανιστούν οι πρώτοι βλαστοί.
 7. Μόλις φτάσουν σε ύψος 10 cm, πρέπει να κοπούν έτσι ώστε 4 φύλλα να παραμείνουν στην κάνναβη. Οι βλαστοί θα αναπτυχθούν ξανά στο μητρικό θάμνο, ο οποίος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αναπαραγωγή.
 8. Γίνεται κοπή στα μοσχεύματα, βυθίζονται σε διεγέρτη ανάπτυξης και περιμένουν να εμφανιστούν οι ρίζες.
 9. Μετά από αυτό, μεταμοσχεύονται σε εύφορο έδαφος και καλύπτονται με φύλλο.
 10. Περιοδικά αερίζεται και ποτίζεται. Αφαιρέστε την ταινία μετά την εμφάνιση νέων βλαστών.
 11. Τον Απρίλιο, δίνουν ένα σύνθετο ορυκτό λίπασμα ή ουρία.
 12. Στις αρχές Μαΐου, μεταφέρονται σε ανοιχτό έδαφος.
Προσοχή! Η αναπαραγωγή του χρυσάνθεμου με μοσχεύματα επιτρέπεται το καλοκαίρι.

Αυτή είναι μια απλούστερη επιλογή: απλώς σπάστε ένα κλαδί μήκους 10-15 cm, κάντε μια λοξή κοπή και ριζώστε το σε γόνιμο, υγρό έδαφος, καλυμμένο με μια μεμβράνη. Οι νέες βολές θα εμφανιστούν σε ένα μήνα.

Τα μοσχεύματα καλλιεργούνται σε μικρά δοχεία

Πώς μπορεί να εξαπλωθεί το χρυσάνθεμο

Υπάρχουν άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι διάδοσης χρυσάνθεμων. Αυτό γίνεται σε στρώσεις και διαιρεί τον θάμνο. Για ορισμένους κηπουρούς, φαίνονται ακόμη πιο εύκολο από το κόψιμο και την καλλιέργεια φυτωρίων από σπόρους.

Πώς να φυτέψετε ένα χρυσάνθεμο διαιρώντας έναν θάμνο

Η αναπαραγωγή με διαίρεση του ριζώματος επιτρέπεται μόνο για ενήλικους θάμνους ηλικίας 3-4 ετών και άνω. Πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου. Πρέπει να ενεργείτε έτσι:

 1. Πρώτα, αφαιρούνται τα παλιά, ξυλώδη και κατεστραμμένα κλαδιά.
 2. Στη συνέχεια, ο θάμνος σκάβεται προσεκτικά και το χώμα απομακρύνεται από τις ρίζες.
 3. Πάρτε ένα κοφτερό μαχαίρι ή κλαδέψτε. Κόψτε 5-6 τεμάχια με υγιείς ρίζες και βλαστοί (1-2 κλαδιά σε κάθε ένα).
 4. Φυτεύεται σε εύφορο έδαφος, ποτίζεται άφθονα.
 5. Μετά από 2-3 εβδομάδες, δώστε ουρία ή άλλο λίπασμα αζώτου.
Προσοχή! Ορισμένες ποικιλίες χρυσάνθεμων είναι πολύ παραγωγικές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να διαχωρίζετε τακτικά τους θάμνους - μετά από 1-2 χρόνια.

Πώς να πολλαπλασιάσετε σωστά τα χρυσάνθεμα με στρώσεις

Η αναπαραγωγή με στρώσεις είναι κατάλληλη για ποικιλίες ανθεκτικές στο χειμώνα. Η διαδικασία ξεκινά το φθινόπωρο (Οκτώβριος). Ενεργούν ως εξής:

 1. Περιγράφονται αρκετοί κάτω βλαστοί, οι οποίοι θα γίνουν στρώσεις.
 2. Σκάψτε έναν κατάλληλο αριθμό χαρακωμάτων γύρω από το θάμνο με βάθος 7-10 cm.
 3. Οι μίσχοι γέρνουν και στερεώνονται με συνδετήρες.
 4. Πασπαλίστε με γόνιμο έδαφος, ποτισμένο.
 5. Ένα ανάχωμα γης ύψους 15-20 cm είναι ψηλά.
 6. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε ντους με φύλλα.
 7. Στα τέλη Απριλίου, όταν έχει περάσει η απειλή του παγετού, τα στρώματα σκάβονται και χωρίζονται ανάλογα με τον αριθμό των ριζών.
 8. Τα παιδιά φυτεύονται σε ένα νέο μέρος (εύφορο, ελαφρύ έδαφος). Ποτίζεται και τροφοδοτείται με λίπασμα αζώτου.

Κανόνες για τη φύτευση χρυσάνθεμων σε ανοιχτό έδαφος

Τα χρυσάνθεμα φυτεύονται καλύτερα σε ελαφρύ, εύφορο έδαφος. Η τοποθέτηση πρέπει να είναι:

 • θαυμάσιο (όχι πεδινά)
 • προστατευμένο από δυνατούς ανέμους.
 • καλά φωτισμένο, αν και επιτρέπεται ελαφρά μερική σκιά για ορισμένες ποικιλίες.

Συνιστάται να φυτέψετε φυτά (μοσχεύματα, υπερβολικά μοσχεύματα ή μοσχεύματα) σε ανοιχτό έδαφος την άνοιξη, όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι τουλάχιστον + 8-10 ° C. Κατά τη φύτευση, το εύφορο έδαφος χύνεται σε μια τρύπα αναμεμιγμένη με χούμο και τύρφη (2: 1: 1) και το κολάρο ρίζας θάβεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια (κατά 2-3 cm).

Τα φυτά χρυσάνθεμου μεταφέρονται σε ανοιχτό έδαφος στα μέσα Μαΐου

Κανόνες φροντίδας χρυσάνθεμων μετά την αναπαραγωγή

Μετά τη φύτευση ενός λουλουδιού στο έδαφος ή σε μια γλάστρα, χρειάζεται ειδική φροντίδα:

 1. Εβδομαδιαίο πότισμα με ζεστό, καθιερωμένο νερό. Εάν η θερμότητα είναι εγκατεστημένη, τότε 2 φορές πιο συχνά.
 2. Επάνω σάλτσα με σύνθετο ορυκτό λίπασμα έως και πέντε φορές ανά σεζόν.
 3. Αφαίρεση ζιζανίων.
 4. Χαλάρωση του εδάφους (δεν πρέπει να επιτρέπονται θραύσματα).
 5. Επίστρωση με τύρφη, σανό, πριονίδι (ειδικά κατά τη ζεστή περίοδο). Αυτό βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος.

Έμπειρες συμβουλές για την κηπουρική

Για την αντιμετώπιση της αναπαραγωγής των χρυσάνθεμων δεν μπορεί μόνο ένας έμπειρος, αλλά και ένας αρχάριος ανθοπωλείο. Για να ριζωθούν τα φυτά, πρέπει να προσέξετε μερικές πρακτικές συμβουλές:

 1. Κατά την καλλιέργεια μοσχευμάτων στο σπίτι, πρέπει πρώτα να φυτευτούν σε μια μικρή γλάστρα. Μόνο τον επόμενο χρόνο, όταν μεγαλώνει το λουλούδι, επιτρέπεται η μεταμόσχευση σε μεγαλύτερο δοχείο.
 2. Στα πρώτα στάδια μετά τη φύτευση ενός δενδρυλλίου τον Μάιο, πρέπει να τρέφεται με σύνθετα ορυκτά λιπάσματα 2 φορές το μήνα.
 3. Πρέπει να μαζέψετε τουλάχιστον πέντε φυτά. Μερικά από αυτά δεν ριζώνουν ή πεθαίνουν κατά τη διαδικασία της ανάπτυξης, μετά τη μεταμόσχευση.
 4. Κατά τη συγκομιδή μοσχευμάτων ή τη λήψη μοσχευμάτων, πρέπει να επιλέγονται μόνο υγιείς βλαστοί. Εάν ο θάμνος είναι άρρωστος στην τρέχουσα σεζόν, είναι καλύτερα να το αφήσετε μόνο του.
 5. Το χρυσάνθεμο μπορεί να μεταμοσχευτεί μόνο σε ζεστό έδαφος. Εάν έχετε αμφιβολίες, είναι καλύτερο να μετρήσετε τη θερμοκρασία: σκάψτε μια τρύπα βάθους 15 cm και τοποθετήστε εκεί ένα θερμόμετρο, πασπαλίζοντας το με γη για 10-15 λεπτά.

συμπέρασμα

Η αναπαραγωγή των χρυσάνθεμων είναι διαθέσιμη τόσο στον κήπο όσο και στο σπίτι. Η απόκτηση δενδρυλλίων είναι εύκολη. Είναι απαραίτητο να τα μεταμοσχεύσετε στο έδαφος εγκαίρως και να παρέχετε κανονική φροντίδα. Τα φυτά αναπτύσσονται γρήγορα και συνήθως ανθίζουν την ίδια εποχή.

Δώστε σχόλια

Κήπος

Λουλούδια

Κατασκευή